Raspisana nabava

Stanare se ne pita za beton: Obnavljat će se više parkova u Mostaru

Svi radovi, stoji u Obavijesti o nabavi, trebali bi biti završeni 90 dana od uvođenja izvođača u posao.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 03. 2022. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za gotovo 300 tisuća maraka bez PDV-a planirana je obnova parkovskih površina na području mostarskog Gradskog područja Jugozapad. Podatak je to objavljen u Obavijesti o javnoj nabavi Grada Mostara.

Tako je za 60 tisuća maraka planirano je uređenje javne površine iza osnovne škole i doma zdravlja u naselju Cim. Kako je navedeno, planirano je uređenje pristupnog parkirališta i dijela površine između igrališta i škole. Također, tretirat će se oborinska voda koja dospijeva na parcelu sa susjednih parcela. 

Uređenje staza i dječjih igrališta

Kamena scena pored Mjesne zajednice Strelčevina planira se obnoviti za 42.000 KM. U tom naselju planirana je rekonstrukcija platoa uz scenu, sanacija scene s dijaprojektorom i proširenje ceste. 

Tretiranje odvodnje ''oborinskih voda sa zelenih površina koje nisu visinski odijeljene od komunikacija, uređenje staza, dislokacija smeća i dječje igralište'' planirano je u ulici Leopolda Mandića. Radovi u toj ulici objavljeno je, koštat će 50.000 KM.

Valjda podsjetiti da su stanari ove ulice ljetos spriječili radove za koje su, kako tvrde slučajno saznali. Naime, u parkovima u naselju planirane su parkirne površine, a dječji park ''poklopilo bi'', prema projektu koji im je predstavljen u mjesnoj zajednici a potom i na javnoj raspravi, čak četrdesetak kvadratnih metara betonske površine umjesto sadašnje trave.

Pričalo se i o gradnji spomen kapelice, ali i otimanju dijela zelene površine kako bi se proširila prometnica iako je zgrada u kojem je županijsko ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ''ukralo'' čitavi pločnik.

Građani su odbili da se bilo što mijenja jer nema promjena u prostornim planovima i zahtijevali su da se urede zelene površine kakve su bile ranije. Čak su Gradu i odgovornima predali i projekt. Uz to, istaknuli su kako treba porušiti nelegalne objekte u naselju čime bi se omogućio dodatan broj parking mjesta zbog kojeg se grad dao u crtanje projekta bez da je ikoga obavijesti.

Nakon javne rasprave, Grad je odustao od projekta kojeg je mislio uraditi bez znanja građana, a nakon ovog bunta uslijedila su negodovanja i u drugim kvartovima u kojima je, čini se, najvažnije polijepiti betonske pločice po površinama ne mareći za prostorni plan, zelenilo i želje stanara.

Realizacija kombinirano zeleno-parking površine u kompleksu naselja u Ulici Stjepana Radića, prilagođeno postojećem drveću. Izvođenje tih radova u pristupnoj uličici dvorišta preko puta 'Đačkog doma' vrijedno je 45.000 maraka.

Pomicanje spomenika

Za 60 tisuća maraka uslijedit će obnova parka A. I. Zovke u naselju Vatikan. Kako je navedeno u Obavijesti o nabavi, planirana je rekonstrukcija postojećih ploča partera te izmještanje postojećeg spomenika na dodatnu parternu površinu. Pritom je planirana i izrada pristupnih rampi za invalide, rekonstrukcija pješčanika za djecu, kao i te osposobljavanje mobilijara te sprečavanje pristupa  automobilima zoni tretirane površine. 

U naselju Rodoč obavit će se ograđivanje dijela prostora koji pripada vrtiću. Na dijelu ograđenog prostora se mijenja samo ograda dok konstrukcija ostaje postojeća. Na drugom dijelu površine radit će se potpuno nova konstrukcija za ogradu. Radovi će koštati 25.000 KM.

Ime izvođača radova trebalo bi biti poznato krajem ožujka. Svi radovi, stoji u Obavijesti o nabavi, trebali bi biti završeni 90 dana od uvođenja izvođača u posao.

Kopirati
Drag cursor here to close