Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa

Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val želi skrenuti pažnju na očuvanje, zaštitu kao i važnost močvara i močvarnih staništa na planeti Zemlji.
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 02. 2022. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine obilježava se 51 godina od potpisivanja Ramsarske konvencije na kojoj je 2.2.1971. godine u iranskom gradu Ramsaru proglašen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa.

Konvencija o močvarama međuvladin je ugovor koji pruža međunarodnu suradnju za očuvanje i mudro korištenje močvara i njihovih resursa, a do danas je potpisana od strane 171 zemlja svijeta te je 2414 močvara istaknuto kao močvarna područja od međunarodne važnosti.

Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val želi skrenuti pažnju na očuvanje, zaštitu kao i važnost močvara i močvarnih staništa na planeti Zemlji.

Močvare i močvarna staništa su značajne za ljudski opstanak. One su među najproduktivnijim svjetskim okruženjima, kolijevke su biološkog biodiverziteta, osiguravaju vodu i produktivnost biljnog i životinjskog svijeta za koje je i vezan njihov opstanak na ovim staništima.

  / 

Neophodne su za razne dobrobiti ekosistema koje pružaju čovječanstvu, počevši od hrane, građevinskog materijala, biodiverziteta biljnog i životinjskog svijeta, do kontrole poplava, obnavljanja podzemnih voda i ublažavanja klimatskih promjena.

''Ipak, istraživanja pokazuju da područja i kvaliteta močvara i dalje opadaju u većini regija svijeta. Upravljanje močvarama globalni je izazov i zbog toga obilježavanjem ovog Dana pozivamo sve ljude i organizacije na akciju i razmišljanje kako bi se spriječilo njihovo daljnje uništavanje'', poručuju iz Eko HUB Blagaja.

Kopirati
Drag cursor here to close