RWE, PreussenElektra i EnBW

Njemačka ugasila svoje posljednje nuklearne reaktore, nadu polažu u plin

Njemačka je ovog vikenda zatvorila svoje posljednje nuklearne reaktore, obilježavajući kraj nuklearne ere nakon više od 60 godina
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 04. 2023. u 17:37 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je ovog vikenda zatvorila svoje posljednje nuklearne reaktore, obilježavajući kraj nuklearne ere nakon više od 60 godina, javlja Anadolija.

"Nuklearne elektrane Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Neckarwestheim 2 u Baden-Wurttembergu isključene su iz mreže u subotu naveče", objavile su energetske kompanije RWE, PreussenElektra i EnBW.

Najveća ekonomija Europske unije odlučila se na postupno ukidanje nuklearne energije 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, ali njemačka industrija i opozicijske stranke nedavno su pozvale na produženje rada nuklearnih elektrana.

Njemačka trgovinsko industrijska komora (DIHK) upozorila je prošli tjedan da bi se zemlja mogla suočiti s nedostatkom energije i visokim cijenama u narednim mjesecima.

Nedavna anketa javnog emitera ARD pokazala je da je 59 posto Nijemaca protiv odustajanja od nuklearne energije, a mnogi od njih izrazili su zabrinutost zbog rasta cijena energije.

Usprkos zabrinutosti, koaliciona Vlada kancelara Olafa Scholza odlučila je nastaviti s provođenjem plana.

Ministrica životne sredine Steffi Lemke pozdravila je povijesni korak.

Ministar za ekonomiju i klimu Robert Habeck pokušava uvjeriti javnost da će snabdijevanje energijom ostati sigurno.

"Situaciju imamo pod kontrolom zahvaljujući visokim nivoima u skladištima plina i novim terminalima za tečni prirodni plin - LNG na obalama sjeverne Njemačke, kao i zahvaljujući većem broju obnovljivih izvora energije koji su sada dostupni", rekao je Habeck.

Kopirati
Drag cursor here to close