Pomama

Stručnjaci zabrinuti trendom: Nijemci vole ekologiju, ali još više vole terence!

Stručnjaci smatraju da će trend pojačanog zanimanja za osobne terence biti nastavljen i u nastupajućem razdoblju.
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 12. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos vodećoj ulozi Njemačke u borbi protiv klimatskih promjena, njemački vozači i dalje daju prednost neekološkim terencima i tzv. SUV vozilima tako da je 2019. po prvi put u jednoj godini u Njemačkoj registrirano više od milijun osobnih vozila ove kategorije.

''Već je krajem studenog zabilježena prijava 1,3 milijuna terenaca i tzv. SUV osobnih vozila. To je 18 posto više nego prošle godine'', priopćio je u srijedu Savezni ured za motorna vozila (KBA) u Flensburgu.

U međuvremenu gotovo trećina novih registriranih osobnih vozila spada u ovu kategoriju, piše Hina.

Stručnjaci smatraju da će trend pojačanog zanimanja za osobne terence biti nastavljen i u nastupajućem razdoblju.

''Pojačano zanimanje za ovaj segment osobnih vozila će biti nastavljen i u nastupajućim godinama'', smatra Ferdinad Dudenhoefer, stručnjak za automobilsku industriju sa Sveučilišta Dusiburg/Essen.

On smatra da bi udio terenaca i SUV-ja do 2025. mogao premašiti udio od 50 posto.

Dudenhoefer međutim, za razliku od Saveznog ureda za motorna vozila, u SUV ubraja i vozila poput Mini Countryman, koji karoserijom i konceptom podsjećaju na terence. Za KBA Mini Countryman spada u kategoriju malih osobnih vozila.

U svrhu ostvarivanja klimatskih ciljeva i nulte emisije CO2 do 2030. njemačka vlada između ostalog planira i subvencioniranje električnih osobnih vozila. Trenutno je svega 2,6 posto novoregistriranih osobnih vozila u Njemačkoj na električni pogon.

 

Kopirati
Drag cursor here to close