PM2.5

Nezdrav zrak u Mostaru: Posebno upozorenje građanima

''Svi mogu početi osjećati učinke na zdravlje, a osobe koje spadaju u osjetljivije skupine mogu osjetiti ozbiljnije učinke na zdravlje'', navode.
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 12. 2023. u 20:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebna upozorenja izdana su danas za Mostar zbog zagađenosti zraka. Kako navodi stranica weather.com koja se bavi procjenom kvalitete zraka u svijetu, zrak u Mostaru u četvrtak je označen kao nezdrav.

''Svi mogu početi osjećati učinke na zdravlje, a osobe koje spadaju u osjetljivije skupine mogu osjetiti ozbiljnije učinke na zdravlje'', navode.

Foto: weather.com / Trenutni indeks kvalitete zraka u Mostaru

Prema ovoj stranici glavni zagađivač su PM2.5 - Lebdeće čestice manje od 2,5 mikrometara. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma.

Njihov je promjer otprilike 3 posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 μg/m3 u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju.

S toga, savjetuje se da svi, a posebno oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca, ograniče boravak vani.

 

Kopirati
Drag cursor here to close