Niz aktivnosti

Neum: Prvi put obilježen Dan morske obale

Obilježavanje Dana morske obale jedna je od aktivnosti projekta CAMP, a započeo je nizom manifestacija ovog tjedna, koje su se ogledale u čišćenju i uređenju morske obale, prigodnim predavanjima u vrtićima i školama,...
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 09. 2021. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23. i 24. rujna 2021. godine je u Neumu, po prvi put, održana dvodnevna manifestacija kojom se obilježio i proslavio Dan morske obale.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom PAP/RAC iz Splita, Regionalnog akcionog centra UNEP/MAP, koji je zadužen za praćenje implementacije posljednjeg (sedmog) protokola Barcelonske konvencije o zaštiti Mediteranskog mora, a koji tretira pitanja Integralnog upravljanja obalnim područjem.

Budući da je Bosna i Hercegovina ratificirala Barcelonsku konvenciju prošle godine, tako je ova regionalna UN konvencija postala jedina u svijetu koja je univerzalno ratificirana od strane svih zemalja članica (21 zemlja i EU), te je u obvezi ratificirati i sve njene protokole.

Dan morske obale održava se svake godine 25. rujna i to u svim zemljama Mediterana. Ovaj puta je PAP/RAC izabrao Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da se već od rujna prošle godine odvijaju aktivnosti na implementaciji projekta pod nazivom Coastal Area Management Plan (CAMP) ili izrada plana upravljanja obalom i financiran je od strane UNEP/MAP. Odluku o implementaciji ovoga projekta potpisali su Živko Matuško, tadašnji načelnik općine Neuma i Željka Škaričić, izvršna direktorica PAP/RAC u lipnju 2020. godine. Nakon toga je izabran nacionalni koordinator za implementaciju CAMP-a i to je Josip Njavro, pomoćnik načelnik općine Neum, koji već godinu dana  koordinira sve zadane aktivnosti i implementaciju obveza definiranih CAMP-om.

Obilježavanje Dana morske obale jedna je od aktivnosti projekta CAMP, a započeo je nizom manifestacija ovog tjedna, koje su se ogledale u čišćenju i uređenju morske obale, prigodnim predavanjima u vrtićima i školama, te izložbama i raznim tribinama, a 23. rujna 2921. godine, predstavljene su aktivnostima koje su urađene u dosadašnjem razdoblju od strane eksperata zaduženim za implementaciju CAMP-a.

Foto: PR / Niz aktivnosti tijekom obilježava Dana morske obale

CAMP inače sadrži više komponenti i već se implementira godinu dana. Predviđeno je da se završi do kraja rujna 2022 godine. U procesu pripreme Bosne i Hercegovine za dobivanje sredstava za implementaciju CAMP-a sudjelovalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, još od 2016 godine, a konačna suglasnost za odobravanje sredstava radi implementacije ovoga projekta dobivena je na COP – u Barcelonske konvencije koja je održana u Napulju 2019 godine.

Projekt će polučiti velike rezultate, kako u pogledu pripreme plana za upravljanje obalnim područjem dijela jadranskog mora u BiH, tako i u pogledu definiranja projektnih prijedloga koje će se odnositi na održivi razvoj turizma Neuma i neumskog zaleđa, zatim u pripremi i procjeni klimatskih rizika i prijedlogu projektnih aktivnosti koje će sadržavati niz preporuka i mjera koje treba poduzeti da bi se prevenirale moguće klimatske varijacije koje se očekuju u sljedećem razdoblju, navedeno je u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close