Kvaliteta vode

Svako ljeto ista priča - Neretva u Mostaru i dalje loša za kupanje

Svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je, navode iz Agencije, na vlastitu odgovornost.
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 08. 2021. u 15:25 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzorci vode iz rijeke Neretve sa lokacija Stari most i Carinski most u Mostaru ne zadovoljavaju mikrobiološke EU standarde vode za kupanje, potvrđeno je u ponedjeljak za Bljesak.info iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora (AVPJM).

Naime, Agencija kao i dosadašnjih godina organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. 'tradicionalnim kupalištima' na rijekama, jezerima i priobalnom moru, budući da službenih kupališta u Hercegovini nema. Ispitivanja vode u Mostaru, već godinama daju iste loše rezultate.

Kontrola na 18 lokacija

Planom monitoringa, navode, ove godine je obuhvaćeno ukupno 18 lokacija, a to su: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato-Marinovac; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz;  Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato te priobalne vode – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit).

''Tijekom ljetnih mjeseci se, jednom do dva puta mjesečno, putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu voda za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri - Escherichia coli, crijevni enterokoki'', kažu iz Agencije.

Kolektori i regulativa na čekanju

Prema rezultatima ispitivanja iz lipnja i srpnja rezultati monitoringa su ostalim dobri, osim u Mostaru. Kvaliteta vode na vodnim tijelima, tvrde iz Agencije, ''izravno ovisi o pritiscima na vodno tijelo, a najviše o izravnim ispustima nepročišćenih otpadnih voda, što dovodi do pogoršanja mikrobiološkog statusa''.

Razlozi za kvalitetu vode su, kažu iz Agencije, isti kao i prethodnih godina.

''Daljnjim povećanjem stupnja priključenosti odvodnje putem kolektora i pročišćavanja otpadnih voda na uređaju u Mostaru, moguća su poboljšanja kvalitete vode za kupanje u rijeci Neretvi. Nakon usvajanja odgovarajuće zakonske regulative, moći će se proglasiti javna kupališta koja će trebati biti ograđena, obilježena i pod stalnim nadzorom'', istaknuli su za Bljesak.info. Članak o zakonskom reguliranju kupališta, pročitajte na poveznici.

Kupanje na vlastitu odgovornost

Sve dok se ne poduzmu navedene aktivnosti, smatraju, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost. 

''Prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima posebnu pažnju je potrebno obratiti na temperaturne razlike, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidrocentrale. U sušnim razdobljima, kada su vodostaji rijeka u opadanju, moguća su trenutna pogoršanja mikrobioloških parametara na svim vodnim tijelima'', poručuju iz Odjela zaštite voda AVPJM.

Kopirati
Drag cursor here to close