Vrsta katastrofe

Nastavljaju se aktivnosti na zaštiti Pančićeve omorike

Pančićka je "vrsta katastrofe", što znači da uspijeva da opstane samo na ekstremnim staništima gdje drugim, konkurentskim vrstama drveća ponestaje snage za obnovu i razvoj.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 08. 2022. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem povezivanja upravljača staništa Pančićeve omorike, razmjeni znanja i preporuka za dugoročno održivo upravljanje ovom vrijednom drvenastom vrstom, Republički zavod za zaštitu kulturno-povijsnog i prirodnog nasljeđa (RZZKIPN) uz podršku devet partnerskih organizacija među kojima je i Centar za životnu sredinu već punu godinu uspješno implementira projekt "Podrška in situ restauraciji i konzervaciji najstarije europske vrste drveća – Pančićeva omorika (Picea omorika)" uz podršku švicarske fondacije "Franklinia".

Nakon što je, u dva navrata krajem 2021. godine, projektni tim na čelu s ekspertima Milanom Matarugom i Đorđijem Milanovićem, obišao odabrane sastojine Pančićeve omorike i postavio sedam oglednih ploha (po dvije u okolini Višegrada na lokalitetima Gostilja i Veliki Stolac; dvije u okolini Rogatice, lokalitet Tesla i jedna ogledna ploha u NP 'Tara', Bajina Bašta, na lokalitetu Trenice), prošlog tjedna projektni tim je obišao postojeće ogledne plohe, preuzeo prikupljene podatke i postavio dodatne instrumente.

Postavljeni instrumenti imaju cilj da mjere temperaturu i vlažnost zemljišta i zraka. Pored toga pri svakom terenskom obilasku prebrojano je i opisano stanje vegetacije, stabala i podmlatka na oglednim plohama, a sve s ciljem dugoročnog praćenja.

Također su, tijekom posljednjeg obilaska, postavljene i tri dodatne ogledne plohe u NP 'Tara', jedna na lokalitetu Trenica i dvije na lokalitetu Studenac. Time je ukupan broj oglednih ploha zaokružen na deset, od čega je šest u Bosni i Hercegovini i četiri u Republici Srbiji.

Nakon prošlogodišnjih požara ove godine je zabilježen znatno veći broj suhih i oborenih stabala, ali je na pojedinim lokalitetima također zabilježen i podmladak Pančićeve omorike. Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, Pančićka je "vrsta katastrofe", što znači da uspijeva da opstane samo na ekstremnim staništima gdje drugim, konkurentskim vrstama drveća ponestaje snage za obnovu i razvoj.

"Iako je bilo strašno gledati kako u plamenu nestaju predivna staništa omorike nadamo se da će kataklizmični uvjeti koji su nastali nakon požara stvoriti optimalne stanišne preduvjete za prirodnu obnovu Pančićeve omorike. U idućem periodu ćemo pristupiti obradi prikupljenih podataka te kroz naredne dvije godine trajanja projekta nastaviti pratiti i analizirati stanje", istaknula je Aleksandra-Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu.

Rad na terenu su organizirali voditelji projekta, RZZKIPN (Ana Ćurić, Dragan Kovačević, Darko Jovanić), uz podršku eksperata (Milan Mataruga, Đorđije Milanović) i partnerske organizacije Centra za životnu sredinu (Aleksandra-Anja Dragomirović). Terenski rad ne bi bio moguć bez podrške partnerskih poduzeća i institucija na čijem terenu se nalaze objekti istraživanja: JPŠ "Šume Republika Srpske" i NP "Tara".

Kopirati
Drag cursor here to close