Vlada Federacije

Naknade: Koliko plaćamo bacanje guma i starih automobila?

Naknade se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji tako prikupljena sredstva raspoređuje u odnosi 30 posto Federaciji BiH i 70 posto kantonima.
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 07. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas je donijela dvije komplementarne uredbe iz oblasti zaštite okoliša.

Prva se odnosi na proizvode koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada i na kriterije za obračun i plaćanje naknada. Njome su obuhvaćene gume, baterije i akumulatori, te ulja i vozila.

Cilj donošenja ove uredbe je zaštita okoliša i ljudskog zdravlja, očuvanje prirodnih resursa, razvoj suvremenih tehnologija proizvodnje guma, baterija i akumulatora, ulja i vozila, uspostava optimalnih sistema upravljanja otpadnim gumama, baterijama i akumulatorima, uljima i vozilima, te doprinos razvoju privrede u segmentu upravljanja otpadom, kao i povećanje i unaprjeđenje ljudskih resursa u ovoj oblasti.

Obveznici izvještavanja su, na osnovu Uredbe, svi proizvođači, uvoznici i distributeri novih i polovnih proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebne kategorije otpada i dužni su se registrirati u informacijski sustav, te redovno u njega unositi podatke u propisanim rokovima.

Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman guma na tržište Federacije BiH je 0,32 KM po kilogramu. Naknade za plasman baterija ili akumulatora se obračunavaju prema masi proizvoda koji se prvi put plasiraju na tržište FBiH, a koje se prijavljuje Fondu putem informacionog sistema, a iznose 0,22 KM za startere, 3,00 KM za prijenosne baterije ili akumulatore i 0,26 KM za industrijske baterije i akumulatore.

Koeficijent visine naknade za plasman  mineralnih i sintetičkih ulja i maziva za upravljanje otpadom iznosi 0,20 KM po litri. Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman motornih vozila iznosi 160 KM po toni vozila.

Druga uredba utvrđuje način raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada i uvjete za dodjelu sredstava za ponovnu upotrebu, preradu i povrat komponenti iz otpada (reciklažu) za gume, akumulatore i baterije, ulja i vozila. Također, Uredbom se propisuju uvjeti za dodjelu poticajnih sredstava, priopćila je federalna Vlada.

Naknade se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji tako prikupljena sredstva raspoređuje u odnosi 30 posto Federaciji BiH i 70 posto kantonima. Od sredstava koja pripadaju FBiH, 30 posto pripada Fondu, a ukoliko nisu uspostavljeni fondovi za zaštitu okoliša kantona sredstva će biti raspoređivana kantonalnim budžetima.

Federalni fond doznačena sredstva koja mu pripadaju raspodjeljuje tako da je pet posto namijenjeno za rad informacionog sistema upravljanja otpadom, 20 posto za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom u FBiH i 75 posto za poticaje u vidu financijske pomoći za aktivnosti sakupljanja i reciklaže posebnih kategorija otpada. Fond za zaštitu okoliša kantona 20 posto doznačenih mu sredstva raspodjeljuje za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom, a 80 posto za poticaje. Kada su u pitanju poticajna sredstva, Uredbom je propisano da se ista dodjeljuju sakupljaču u vidu financijske pomoći, na temelju javnog natječaja koji se provodi jednom godišnje od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, fondova za zaštitu okoliša kantona i kantonalnog ministarstva nadležnog za okoliš.

Uredbe se počinju primjenjivati od 1.1.2022. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close