Nebo nad Amerikom

Najduža u povijesti: Sijevnula munja duga 768 kilometara

Iako nijedna od njih nije dotaknula tlo, podsjetnik su na opasnost tog meteorološkog fenomena koji godišnje odnese stotine života.
Gospodarstvo / Ekologija | 01. 02. 2022. u 14:48 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Munja duga 768 kilometara koja se prostirala teritorijem triju američkih saveznih država najduža je u povijesti, objavila je u utorak američka meteorološka agencija.

Prozvana megamunjom, ta rijetka horizontalna munja je u travnju 2020. sijevnula od Texasa do Mississippija. 

Znanstvenici su ju snimili satelitskom tehnologijom, a da je njezina dužina oborila prošli rekord za 60 kilometara potvrdio je odbor Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

"Taj bi put zrakoplovom trajao nekoliko sati, a u ovom slučaju udaljenost je prijeđena u nekoliko sekundi“, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis.

Megamunja koja je udarila u lipnju 2020. iznad Urugvaja i Argentine također je postavila novi rekord – trajala je rekordnih 17,1 sekundi, objavio je WMO.

Iako nijedna od njih nije dotaknula tlo, podsjetnik su na opasnost tog meteorološkog fenomena koji godišnje odnese stotine života.

"Ponavljamo našu preporuku: kada grmi, kada vidite munje uđite unutra. Nemojte tražiti zaklon u kolibi na plaži, nemojte stajati ispod drveta“, upozorila je Nullis.

Kopirati
Drag cursor here to close