Ugrijalo

Na Arktiku novi temperaturni rekord

Izmjerena temperatura više odgovara području Mediterana nego Arktika i izmjerena je na meteorološkoj promatračkoj stanici…
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 12. 2021. u 14:53 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temperatura od 38 stupnjeva Celzijusa izmjerena 20. lipnja 2020. u Verhojansku, u Rusiji, priznata je kao novi temperaturni rekord na Arktiku, području oko Sjevernog pola, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Izmjerena temperatura više odgovara području Mediterana nego Arktika i izmjerena je na meteorološkoj promatračkoj stanici tokom izuzetnog i dugog sibirskog toplotnog vala, objavili su iz WMO.

"Ovaj novi arktički rekord jedan je u nizu zapažanja prijavljenih Arhivu vremenskih i klimatskih ekstrema koji je zvono za uzbunu o našoj klimi koja se mijenja", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Dodaje se da je u 2020. je također zabilježen novi temperaturni rekord od 18,3 stupnjeva izmjerenih na antarktičkom kontinentu.

Video: New Arctic temperature record animation - English - December 2021

Prosječne temperature iznad arktičkog Sibira tijekom ljeta prošle godine kretale su se čak 10 stupnjeva iznad prosjeka, uzrokujući razorne požare, ogroman gubitak morskog leda i igrajući značajnu ulogu u 2020. kao jednoj od tri najtoplije godine u povijesti.

Arktik je među regijama koji se najbrže zagrijavaju na globalnoj razini i zagrijava se više nego dvostruko više od globalnog prosjeka.

Područje obuhvaća Sjeverni ledeni ocean s njegovim rubnim morima, veći broj otoka i uži pojas sjeverno američkog i euroazijskog kontinenta.

Istraživači WMO-a trenutno nastoje potvrditi mjerenja temperature od 54,4 stupnja zabilježena 2020. i 2021. godine na najtoplijem mjestu na svijetu, Dolini smrti u Kaliforniji, kao i da potvrde novi prijavljeni europski temperaturni rekord od 48,8 stupnjeva na talijanskom otoku Siciliji ovog ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close