Skinite aplikaciju

Mostar - znate za ilegalne aktivnosti u šumama, prijavite!

Aplikacija nudi opciju da svaki građanin preko mobilnog telefona anonimno i besplatno prijavi ilegalne aktivnosti u šumarstvu s ciljem razvoja ekološke svijesti građana i konkretne akcije ka zaštiti prirodnih resursa
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 02. 2024. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se šume nemilice iskorištavaju, aktivisti i inicijative trude se u građanima probuditi svijest da takve ilegalne aktivnosti prijave.

Kako bi se učinkovito suočili s ozbiljnom prijetnjom ilegalnih aktivnosti u šumarstvu, Inicijativa za šumarstvo i okoliš - FEA predstavila je danas u Mostaru unaprijeđenu verziju mobilne aplikacije "Čuvajmo Šume".

Ova besplatna aplikacija dostupna je na iOS i Android uređajima te omogućava građanima anonimno prijavljivanje ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u šest županija u Federaciji BiH: Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Županiji Sarajevo, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji.

Aplikacija i interaktivna mapa ''Čuvajmo šume'' su glavni rezultat projekta "Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana - Faza II".

Uz pomoć aplikacije 'Čuvajmo šume', građani mogu anonimno i potpuno besplatno prijaviti ilegalne aktivnosti u šumarstvu, a te prijave će biti direktno proslijeđene nadležnim organima, pojasnila je Lejla Kukić iz FEA-e.

Foto: Bljesak.info / Promocija mobilne aplikacije 

Aktivni sudionici zaštite ekosustava

Na ovaj način, građani postaju aktivni sudionici zaštite šumskih ekosustava.

Poznato je da su posebno ugrožene šume u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Naime, Zakon o šumama FBiH 2009. godine stavljen van snage presudom Ustavnog suda i do današnjeg dana nije usvojen novi, što ima katastrofalne posljedice prema našim šumama. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji nikada nije usvojen ni županijski propis za oblast šumarstva.

Foto: Bljesak.info / Promocija mobilne aplikacije 

Građani mogu doprinijeti tako što će preuzeti aplikaciju na mobilne uređaje i svi koji se nađu u situaciji primjerice u šetnji ili slobodnim aktivnostima, ili znaju da se nešto događa, mogu prijaviti ilegalne aktivnosti u šumama što će biti proslijeđeno nadležnim institucijama.

''Pozivamo sve građane da preuzmu i koriste aplikaciju 'Čuvajmo šume' kako bi doprinijeli zaštiti naših šuma. Svaka anonimna prijava može napraviti razliku'', dodala je.

Još jednom ističući važnost anonimnih prijava, dodala je da ni oni kao implementatori ne dobivaju osobne podatke osoba koji prijavljuju aktivnost.

Nepostojanje zakona, kako je rekla prepoznali su kao problem, te je osigurano da institucije reagiraju.

Aplikacija pomaže nadležnima

''Hercegovačko-neretvanska županija je specifična zbog nepostojanja propisa za oblast šumarstva. Ono što je nama važno je da smo početkom implementacije projekta dobili podršku institucija HNŽ-a, koji ovu aplikaciju smatraju korisnim alatom za njihov dalji rad'', rekla je Kukić dodajući kako se nadaju da će imati pozitivan efekt.

U samom početku, ističe, prepoznat je problem nepostojanja propisa da se prijave na višim instancama procesuiraju, pa su potpisali memorandum o suradnju sa Šumama Hercegovačko-neretvanske županije, kojima će prijave biti upućene, a s istima ce biti upoznati i u Upravi za šumarstvo i nadležni MUP.

Ranije smo pisali kako stanje u šumskom sektoru u cijeloj BiH nije dobro, a posebice u HNŽ-u. Lejla Kusturica aktivistica i direktorica Fondacije ''Atelje za društvene promjene – ACT'' rekla je kako su neusvojeni županijski propis za oblast šumarstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, direktna posljedica političkih nadmudrivanja u kojima najdeblji kraj ''izvlače upravo naše čarobne, visokovrijedne šume''.

Foto: Bljesak.info / Promocija mobilne aplikacije 

Smatra da šumarski sektor prate i različiti drugi problemi poput velikog obujma nelegalnih sječa, neispunjavanja planova pošumljavanja, neadekvatne spremnosti za borbu s razornim šumarskim požarima, isključivanja šire javnosti iz procesa donošenja i usvajanja planova gospodarenja šumama...

''Ono od čega definitivno moramo početi je kreiranje zakonskog okvira za gospodarenje šumama i šumskim zemljištem, što podrazumijeva usvajanje županijskog zakona u HNŽ, entitetskog zakona u FBiH i okvirnog zakona na nivou Bosne i Hercegovine. Upravo je to jedan od osnovnih ciljeva našeg Saveza za šume Bosne i Hercegovine koji okuplja udruženja građana, neformalne grupe građana i pojedince ujedinjene s ciljem suradnje u pravcu sređivanja stanja u zapuštenom šumarskom sektoru'', dodala je Kusturica.

Foto: Bljesak.info / Promocija mobilne aplikacije 
Kopirati
Drag cursor here to close