Naše lice

Mostar je nešto zaboravio

Slika je to koja baš i ne govori kako se Mostar pobrinuo za sve. Jer – za kante nije.
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 06. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Mjesecima smo pisali, slušali i čitali kako turisti jedino mogu spasiti mostarski Stari grad, ugostitelje i druge turističke djelatnike, kako se jedva čeka da se sve ''odčepi'' i da se normalan životu vrati u dio grada najzanimljiviji turistima.

A onda smo se, nakon mjeseci čekanja i slušanja kako je sve spremno samo da normalan život krene, uvjerili kako baš i nije tako. Barem kad je u pitanju briga o smeću kojeg bi turisti prolazeći od Fejićeve preko Starog mosta sve do franjevačke crkve mogli poželjeti baciti u kantu.

Foto: Bljesak.info / Kante za smeće u Fejićevoj ulici 

Naime, u spomenutom dijelu grada, kojeg krase tende s pravopisnim greškama, nema niti jedne kante za smeće. Ili, ako je ima, ona je dobro sakrivena da je netko dobronamjeran ne može pronaći.

Slika je to koja baš i ne govori kako se Mostar pobrinuo za sve. Jer – za kante nije. Ako se i pobrinuo za njih nekoliko, netko se pobrinuo da ih bude ''nikoliko''.

Inače, prema Odluci o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru ''na području Grada, na mjestima koje odredi organ uprave nadležan za poslove urbanizma i građenja, postavljaju se korpe za otpatke''.

Foto: Bljesak.info / Kante za smeće u Fejićevoj ulici 

''Na korpama za otpatke postavljaju se odgovarajući natpisi koji upozoravaju građane na zaštitu okoliša i poštivanje komunalnog reda u Gradu'', navodi se u Odluci i dodaje kako se ''pod održavanjem čistoće na javnim površinama smatra i održavanje korpi i posuda za otpatke a posebno prostora oko posuda za otpatke''.

Uz to, prema Odluci, ''posude za otpad nabavlja, održava, dezinficira i pere davatelj komunalne usluge'', koji će se kazniti ''novčanom kaznom od 2.500-10.000 KM'' ako ne izvršava poslove iz odluke.

Foto: Bljesak.info / Kante za smeće u Fejićevoj ulici 
Kopirati
Drag cursor here to close