Znanstvenici zabrinuti

Morski led dosegao rekordno nisku razinu

Morski led vrlo je važan za ekosustave i klimu te osigurava stanište mnogim različitim stvorenjima. Primjerice, carski pingvini žive na morskom ledu.
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 10. 2023. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Morski led koji prekriva ocean oko Antarktike dosegnuo je rekordno niske razine, objavio je američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), povećavajući tako bojazan znanstvenika da se utjecaj klimatskih promjena na Južnom polu pojačava.

Morski led je smrznuti ocean ili bilo što drugo što pluta oceanom oko Antarktike te pokriva golemo područje Južnog oceana koji se zimi smrzne i ljeti topi. Tijekom zime može pokriti područje dva i pol puta veće od Australije.

Ove je godine morski led bio iznimno nizak, mnogo niži nego inače.

Važan za ekosustav i klimu

Morski led vrlo je važan za ekosustave i klimu te osigurava stanište mnogim različitim stvorenjima. Primjerice, carski pingvini žive na morskom ledu.

U regiji oko Antarktika gdje postoje razne kolonije carskih pingvina morski led se otopio prije nego što su pilići pingvina bili spremni za plivanje. Kako se morski led otopio, oko devet tisuća pingvina utopilo se.

Toga dana je zabilježeno da je prekrio oko 17 milijuna četvornih kilometara, što je najniži zimski maksimum od početka satelitskog snimanja 1979., objavio je američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC).

Znanstvenici zabrinuti

To je oko milijun četvornih kilometara manje leda od prethodnog zimskog rekorda postavljenog 1986. godine.

Ljetna površina antarktičkog morskog leda također je dosegnula rekordno nisku razinu u veljači, probivši prethodnu granicu postavljenu 2022.

Sve te rekordno niske razine zabrinule su znanstvenike koji uviđaju da su klimatske promjene konačno zahvatile i antarktički morski led, piše HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close