Zaštitimo Rujište!

Mostarski učenici upozoravaju na važnosti zaštite endemskih vrsta

"Samim postavljanjem edukativne ploče želimo educirati i informirati građane o ovim vrstama koje su naše pravo bogatstvo", kazala je članica projektnog tima Azra Lizde.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 08. 2023. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija edukativno-informativne ploče i drugih aktivnosti projekta "Glas endema u pomoć" održana je u subotu na na lokalitetu planinskog izletišta Rujište kod Mostara.

Naime, projekt "Glas endema u pomoć" realizirali su učenici Karađoz-begove medrese pod mentorstvom profesora Aldina Boškaila. 

Edukacija građana

Zahvaljujući ovom projektu posjetitelji poznatog turističkog izletišta Rujište u Mostaru moći će se putem dvojezične info ploče upoznati s biološkom raznolikošću ovog prostora te dragocjenim informacijama o zaštićenim endemskim vrstama biljaka koje su izložene uništavanju.

Također, mladi su ranije organizirali izložbe, predavanja te objavili i podijelili posebnu brošuru educirajući građane o ovim vrstama, njihovoj važnosti za životnu sredinu i ekosustavu.

Sve ove aktivnosti imaju edukativno-informativni cilj u svrhu zaštite endemičnih biljnih vrsta koji ujedno mogu postati i važan dio turističke ponude Grada Mostara.

"Generalni cilj našeg projekta jest očuvanje endemskih vrsta na području Mostara. Samim postavljanjem edukativne ploče želimo educirati i informirati građane o ovim vrstama koje su naše pravo bogatstvo", kazala je članica projektnog tima Azra Lizde.

Prvi korak 

"Dobili smo priliku s ostalim školama u Bosni i Hercegovini da pokažemo sve što smo naučili na prethodnim edukacijama i da mi kao mlade osobe učinimo taj prvi korak u očuvanju naše prirode i osvješćivanju naših građana", pojasnila je učenica Amina Šuta.

Ovaj projekt može biti poticajan primjer drugima u našem društvu i poruka da mladima treba pružiti priliku kako bi pokrenuli važne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Foto: PR / Mostarski učenici upozoravaju na važnosti zaštite endemskih vrsta 

"Glas endema u pomoć" implementiran je u okviru projekta My Green Network koji realizira Rijaset Islamske zajednice u BiH uz podršku Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Projekt My Green Network se snažno oslanja na rezultate prethodnog projekta My Green Deal iz 2021. godine, a ima za cilj uspostavljanje mreže koja povezuje mlade u jednu platformu koja će provoditi ciljane aktivnosti usmjerene ka ublažavanju klimatskih promjena shodno ideji i politici Europskog zelenog plana (Green Deal).

Mladi iz šest bosanskohercegovačkih medresa su u okviru projekta My Green Network prisustvovali predavanjima i radionicama te imali priliku da osmisle i implementiraju osam projekata manjeg obima u svojim lokalnim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close