Od 1. do 5. rujna

''Mijatovi dvori'' organiziraju speleološku i znanstveno-istraživačku ekspediciju

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada od 1. do 5. rujna ove godine organizira 12. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspedicija "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2021".
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 08. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaesta Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2021".

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada od 1. do 5. rujna ove godine organizira 12. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspedicija "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2021".

Istraživanja će se organizirati u okviru dvije sekcije, speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene koja obuhvaća: geološka, hidrološka, geomorfološka, arheološka, paleontološka, biološka, agronomska i druga.

''Naglasak ovogodišnje ekspedicije je nastavak istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači - Izvor Ričine kao jedan od kompliciranih i opasnijih sustava ovoga kraja, a samim tim i izazovni za speleologe'', kazao je za Fenu uime organizatora Josip Marković.

Cilj nam je, dodao je Marković, doći u Veliki Gradac, koji je dubok 312 metara, dodajući kako je lako moguće da ih tamošnjih neistraženih 150 metara poveže s Ričinom jer se jama nalazi između ponora i izvora Šuice.

U sklopu ovogodišnje ekspedicije raditi će i kaverne na rubnom djelu Buškog jezera uz Kamešnicu, bušene u vrijeme izgradnje akumulacije te nekoliko jama na Risovcu, par speleoloških objekata u Rakitnu (Sutina) te par pronađenih jama na Čvrsnici.

''Znanstveni timovi će istraživati i šuplju Grabivičku visoravan s još brojnim neistraženim jamama te špilje u Rasenovcima (ledenicu, čađavu, vodenu) i Jakovljevu peć u Crnom Lugu, dok će završni monitoring biti predstavljen na Ričini te u Dahnie'', napomenuo je Marković.

Dodao je kako je u sklopu kampa predviđena i likovna kolonija sa speleološkim motivima.

Kopirati
Drag cursor here to close