Kažu iz Vlade FBiH

Ljepota rijeka je nešto što trebamo ostaviti budućim generacijama

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je danas održan značajan sastanak koji je na tragu toga da se počne rješavati jedan značajan društveni problem.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 10. 2020. u 15:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljepota rijeka je nešto što trebamo ostaviti budućim generacijama - istaknuto nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i Udruženja za spašavanje rijeka, a čiji je fokus bio na štetnim posljedicama izgradnje mini hidroelektrana sa osvrtom na Deklaraciju o zaštiti rijeka koju je ove godine usvojio Zastupnički dom Federalnog parlamenta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je danas održan značajan sastanak koji je na tragu toga da se počne rješavati jedan značajan društveni problem. Podsjetio je da je krajnji cilj strategije o obnovljivim izvorima energije manje zagađenje.

''Građani i njihova udruženja su primijetili problem koji se odnosi na MHE. Naše prirode i planine su totalno napadnute, a korist koju vidimo u dobivenoj struji je nikakva i isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika'', istaknuo je Novalić.

Naglasio je da je tehnologija značajno napredovala i da više nije racionalno graditi MHE uzimajući u obzir da se razvijaju vjetrolektrane, odnosno vjetroparkovi i solarni sustavi energije.

Novalić je naveo da su nakon konstruktivnog razgovora sa predstavnicima udruženja došli do zaključka da se mijenja pristup na putu ka zabrane gradnje MHE.

''Mi kao vlada trebamo vidjeti šta možemo uraditi prije parlamenta u smislu određenih pravilnika ili eventulano uredbi. Potrebno je promijeniti to da ne podržavamo ono što je društveno štetno, a to su MHE, te da se sustavno ide u izmjenu zakonodavstva'', dodao je Novalić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je dodala da su i ranije imali sastanke sa predstavnicima ovih nevladinih organizacija, te da su i danas predložili određene izmjene pravilnika kako bi se pomoglo u rješavanju ovog problema.

''Iznimno je važno reći da MHE mijenjaju život zajednica pogotovo lokalnog stanovništva koje živi u blizini rijeka, te narušava ruralni razvoj, kao i turističke potencijale'', naglasila je Đapo.

Uime udruženja za spašavanje rijeka Lejla Kusturica, direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene“, kazala je da se sudionici današnjeg sastanka složili da je izgradnja MHE štetna i da je neophodno napraviti zaokret u pristupu i da se ide ka zabrani takvih projkata.

''Drago nam je da smo pričali o alternativnim rješenjima. Mi jesmo za obnovljivu i čistu energiju, ali ova vrsta hidroenergije nije čista energija, stoga solar i vjetar trabaju da budu naš strateški pravac. Idemo u pravcu da prvo usporimo, a onda u konačnici zaustavimo sve one koji na ovaj način žele da koriste naše rijeke'', kazala je Kusturica.

Sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu rijeka pored premijera Novalića i ministrice Đapo, prisustvovao je i ministar prostornog uređenja Josip Martić, te predstavnici Ministrstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close