Bijeg

Kud Mostarci mogu za tren pobjeći iz grada

Bez obzira na razloge, svaki trenutak u prirodi je dragocjen. Mostarci imaju sreću da sa svojeg asfalta, kojeg je, svi će se složiti, previše, za tren mogu skoknuti u prirodu i iskoristiti ono što im okruženje pruža…
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 04. 2022. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve se više svaki slobodan trenutak koristi za bijeg iz grada koji postaje sve tješnji. S dolaskom proljeća, koje se još bori s ''repovima'' zime, javljaju se i želje za šetnjama koje odmaraju duh ali i čine naše tijelo spremnijim za još jednu godinu pred nama. Naravno, ima i onih koji misle samo na ljetnu sezonu pa se šetnje koriste kako bi se istopilo sve ono što se nakupilo a smetat će lijepom osjećaju u kupaćem kostimu.

Bilo kako bilo, bez obzira na razloge, svaki trenutak u prirodi je dragocjen. Mostarci imaju sreću da sa svojeg asfalta, kojeg je, svi će se složiti, previše, za tren mogu skoknuti u prirodu i iskoristiti ono što im okruženje pruža. Osim predjela dostupnih svima i pogodnih za lagane i bezbrižne šetnje, okolina Mostara nudi i malo, ali ne previše, zahtjevnije planinarske staze i via ferrate. Neke smo odlučili pobrojati kako bismo onima što bježe iz grada olakšali put.

Hum

Kad su u pitanu planinarske staze, na dohvat ruke je brdo Hum koje se uzdiže iznad srca Mostara. Visoko je 436 metara, a sam vrh predstavlja blago nagnuti plato na kojemu se sa sjeverne strane nalazi Milenijski križ.  Na platou nema dodatnih sadržaja no predstavlja idealno mjesto za panoramski pogled na sam grad i južnu mostarsku kotlinu.

Do njega se može doći cestom (križnim putem) s prevoja Mikuljača (sa magistralne ceste Čitluk - Mostar) ili planinarskom stazom iz samoga grada. Na Humu, važno je napomenuti, nema izvora pitke vode pa se valja naoružati, uz neizostavne bljeskalice za selfije i fotografije panorame, i vodom.

Mikuljača

Mikuljača je brdo sa zapadne strane Mostara, iznad naselja Ilići. Najviši vrh s telekomunikacijskim čvorištem nalazi se na nadmorskoj visini od 647 metara.

Do Mikuljače se može doći terenskim vozilom s prevoja Žovnica (s magistralne ceste Mostar - Široki Brijeg) ili netom obnovljenom planinarskom stazom koja polazi s Vrela Radobolje u naselju Ilići.

Foto:Facebook / Članovi HPD Prenj Mosta za rekreativce pripremili stazu prema vrhu Mikuljača

Zbog kraćih dijelova staze koji prolaze opasnim mjestima, preporuča se kretanje samo uz iskusnog vodiča.

Staza je dužine devet kilometara u oba smjera, a za uspon na Mikuljaču potrebno je oko dva sata hoda. Staza prolazi kroz gustu borovu šumu, sipar i duboki kanjon obrastao stablima jasena i graba.  Na stazi nema izvora pitke vode.

Planinica

Planinica je brdo sa sjeverne strane Grada čija se najviša točka nalazi na 868 metara nadmorske visine. Sam vrh dio je visoravni. 

Do Planinice vode dvije uređene planinarske staze iz samoga grada. Polaze od poslovnog objekta KB u produžetku Dubrovačke ulice. S Planice se jedna od staza spušta do Goranaca. Do sela podno visoravni i samu visoravan može doći i automobilom od Sovića (Stećki Han) s ceste Mostar- Goranci.

Foto: Bljesak.info / Uspon uz Planinicu

Na samoj visoravni uređeno je nekoliko odmorišta. Na visoravni obitavaju divlji konji. Nema izvora pitke vode.

Jastrebinka

Jastrebinka je najviši vrh platoa Bile i najviši vrh sa zapadne strane Grada visok 1.138 metara. Nalazi se između Planinice i Mikuljače. Do njega se može doći planinarskom stazom s Goranaca. Na stazi nema izvora pitke vode.

Bogodol

Samo 20 km udaljena asfaltiranom cestom od grada, u mjestu Bogodol podno planine Čabulje, na nadmorskoj visini od 900 m nalazi se planinarska kuća HPD Prenj 1933 Mostar “Miljenko Bošnjak”.

 Foto: Ivan Mlinarević

Nedaleko od kuće su polazne točke planinarskih staza prema vrhovima Čabulje, prema obližnjim uzvisinama Maloj i Velikoj Bandurici te vrelu Borak pored Širokog Brijega.

Čak četiri via ferrate iz samoga Mostara!

Via Ferrata (tal. via ferrata: željezni put) je osigurana penjačka staza. Najčešće se kretanje stazom osigurava metalnim nožištima i klinovima pričvršćenim za stijenu, čeličnim sajlama za osiguranje, ljestavama i mostovima. Za kretanje ovim stazama obavezna je zaštitna oprema i vodiči.

Posljednjih godina, Mostar je postao izrazito sjedište upravo ovakvih outdoor aktivnisti, a iz samog grada ili njegovih predgrađa napravljene su četiri Via Ferrate.

Podružje

Kanjon Podružje nalazi se između naselja Orlac i Raštani. Duž kanjona protječe podružanski potok duboko zavučen među kamene litice visoke preko 100 metara s gustom šumom na padinama uglavljenom među stijenskim masivima kanjona.

Foto: Ferrata Adventure BiH / Podružje

Via Ferrata se pruža samim koritom među mnogobrojnim kamenim gromadama i vodenim bazenima, preko kaskada i vodopada koji presuše u ljetnim mjesecima. Dio staze ide preko grebena kanjona s kojeg se pruža nezaboravan pejzažni pogled i na kanjon i na dolinu Neretve.

Fortica

Via Ferrata Fortica smještena je iznad samog grada Mostara. S ferrate se pruža jedinstveni pogled na grad Mostar, Stari most i planinske masive koji okružuju grad.

Foto: Ferrata Adventure BiH / Fortica

Ova ferrata usko je vezana s parkom Fortica i sadržajima u njemu.

Opine

Staza se pruža kanjonom od mjesta Opine do platoa Podveležja. S vrha se pruža impresivni pogled na južni dio mostarske kotline i podvelešku visoravan. Pri povratku Via Ferrata se uključuje na mrežu austrougarskih vojnih puteva koji povezuju komplekse rezidencijalnih i bunkerskih objekata iz perioda Austro-Ugarske.

Blagaj - Vulin Potok

Ferrata Vulin potok nalazi se u Blagaju blizu izvora rijeke Bune. Kreće se kanjonom Vulinog potoka. Prilikom kretanja kanjonom nailazi se na uske klance s uglavljenim kamenim gromadama i mnogobrojne vertikalne prepreke koje su nekad bili vodeni slapovi.

Foto: Eko centar Blagaj / Via Ferrata počinje u Eko-centru Blagaj

Uz ferratu se nalaze penjačka skloništa, jedno u nepristupačnim kamenim liticama poput hrama, a drugo nalazi na kraju ferrate na poznatoj penjačkoj lokaciji Rebro. Pri povratku posjećuje se tvrđava Stjepana Kosače s nezaboravnim pogledom na meandre rijeka Bune i Bunice.

Važno

Važno je napomenuti kako pojedine planinarske staze prolaze nepristupačnim područjima na kojima ne mogu djelovati hitne službe poput hitne pomoći, vatrogasaca ili policije.

Ukoliko se dogodi bilo kakva nezgoda, jedina služba koja Vam može pomoći na ovim područjima je gorska služba spašavanja.

Stoga, nije zgorega zapamtiti broj: 063 11 22 33 kao dežurni broj GSSuBiH u slučaju nezgode.

 

Kopirati
Drag cursor here to close