Kako i gdje?

Odlažu li zdravstvene ustanove pravilno medicinski otpad?

Sav infektivni medicinski otpad od covid pacijenata smatra se visokorizičnim,a količine koje su producirane u godini pandemije su udvostručene.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 02. 2021. u 08:40 Bljesak.info
Kako i gdje se odlaže otpad od koronavirusa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećane su količine medicinskog infektivnog otpada u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u BiH, javlja BHRT.

Procjena koju je radio UNDP u šest bolnica i 20 Domova zdravlja pokazala je da je došlo do povećanja generiranja medicinskog otpada i do dva puta više u odnosu na prethodne godine prije pandemije koronavirusa.

Covid otpad

Sav infektivni medicinski otpad od covid pacijenata smatra se visokorizičnim,a količine koje su producirane u godini pandemije su udvostručene.

NA UKC RS ranijih godina godišnje se produkuciralo oko 65-70 tona infektivnog medicinskog otpada.

Ove godine te količine su znatno veće, pa je prema podacima iz ove ustanove taj iznos bio oko 170 tona.

Otpad se razdvaja na mjestu nastanka, pakira i obilježava propisanim etiketama. Otprema se svakodnevno, a za dalji tretman zaduženo je ovlašteno preduzeće sa kojim zdravstvevna ustanova ima sklopljen ugovor.

Željko Aleksić, odgovorna osoba za upravljanje medicinskim otpadom u UKC-u RS kaže kako se ovaj otpad može tretirati na dva načina. 

''Spalionicama, kojih u RS i BiH i regiji nema. Drugi način je sterilizacija i mljevenje infektivnog otpada i oštrih predmeta. Koliko ja znam Eko grupa ima sterilizatore koji taj medicinski otpad steriliziraju i melju do neprepoznatljivosti, a kao takav zakonom je propisano da se može odlagati na komunalne deponije, jer je sigurniji od otpada iz domaćinstva'', rekao je Aleksić.

Ugovori s firmama

Upravljanje medicinskim otpadom definirano je entitetskim zakonima i pravilnicima.

Shodno njima svaka zdravstevna ustanova mora imati plan upravljanja. Osim što su suočeni sa većim količinama, ističu, procedure su uhodane.

Snežana Đurović, direktorica Doma zdravlja Višegrad ističe kako se ova ustanova koristi posebnim kontejnerima u samoj zdravstvenoj zajednici.

''To su posebni kontejneri za odlaganje oštrih predmeta i infektivnog otpada koji se skladišti u druge kontejnere koji se odlažu u posebnu prostoriju koja se nalazi izvan Doma zdravlja. Imamo sklopljen ugovor sa firmama koje se bave odvozom otpada'', objasnila je Đurovićeva.

Razdvajanje i odvojeno sakupljanje medicinskog otpada je osnova za adekvatan tretman.

Andrea Muharemović, projektni menadžer za okolinski razvoj iz UNDP istaknula je kako se otpad sterilizira, drobi i direktno odlaže sa medicinskim neopasnim otpadom i sa komunalnim otpadom, ''kako je to propisano i preporučeno zakonima''.

Kopirati
Drag cursor here to close