Novi Zeland

Još jedan toplinski rekord

Iz Instituta je objavljeno da je prosječna temperatura u lipnju bila 10,6 stupnjeva Celzija, što je dva stupnja toplije od tridesetogodišnjeg prosjeka...
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 07. 2021. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Novom Zelandu zabilježen je najtopliji lipanj otkako se mjeri temperatura, u vrijeme kada vlasti imaju problem s otvaranjem skijaških centara, a stručnjaci predviđaju kraće južne zime u budućnosti.

Do novog rekorda doveo je niz faktora, uključujući češće vjetrove koji dolaze s toplijeg sjevera umjesto s Antarktika na jugu, kao i neobično visoka temperatura vode u oceanu, izjavio je stručnjak za klimu Gregor Macara iz Državnog instituta za vodu i atmosfersko istraživanje, piše Srna.

Rekao je kako će se vrijeme mijenjati iz mjeseca u mjesec, te da postoji trend porasta temperature i generalnog zagrijavanja, javio je AP.

Iz Instituta je objavljeno da je prosječna temperatura u lipnju bila 10,6 stupnjeva Celzija, što je dva stupnja toplije od tridesetogodišnjeg prosjeka za lipanj i za 0,3 stupnjeva više od ranijeg rekorda iz 2003. i 2014. godine. Bilježenje temperature na Novom Zelandu počelo je 1909. godine.

Macara je istaknuo kako je prosječna temperatura na Novom Zelandu porasla za oko jedan stupanj u proteklih 100 godina, te da se, ukoliko se nastavi trend, mogu očekivati kasnije i blaže zime, kao i ranija proljeća.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close