Zagađenje plastike

Jezera imaju više mikroplastike nego oceani

Projekt je uzorkovao 23 jezera iz 38 zemlje koristeći istu metodu. Jezera su odabrana tako da njihove hidromorfološke karakteristike poput obujma, dubine, dužine obale i drugi antropogeni faktori
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 07. 2023. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi put, međunarodni tim istraživača istraživao je zagađenje plastikom u jezerima na globalnom nivou i došao do razočaravajućih rezultata. Mikroplastika je i dalje prisutna u jezerima naizgled netaknutim ljudskim faktorom i u poređenju sa oceanima u jezerima su otkrivene mnogo veće količine mikroplastike.

Međunarodni istraživački tim s limnologom Katrin Attermeyer s Univerziteta u Beču pokušao je da odgovori na ovo pitanje. Istraživanje je razvila i vodila istraživačka grupa za vodenu ekologiju i upravljanje vodama s Univerziteta Milano-Bicocca u Italiji.

23 jezera

Projekt je uzorkovao 23 jezera iz 38 zemlje koristeći istu metodu. Jezera su odabrana tako da njihove hidromorfološke karakteristike poput obujma, dubine, dužine obale i drugi antropogeni faktori kao što su prisustvo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gustina naseljenosti, pokazuju najveću raznolikost i geografski su raspršena. Stoga se uzorci mogu smatrati globalno reprezentativnim.

Plastika u uzorcima vode je zatim grupirana po obliku, boji i veličini. Ispostavilo se da skoro 94 posto plastičnih čestica u vodi čini mikroplastika. Također su analizirali hemijski sastav čestica i došli do iznenađujućeg zaključka da je većina njih poliester, polipropilen ili polietilen.

"Posljednja dva materijala čine više od polovine svjetske proizvodnje plastike," objašnjava Attermeyer.

Na osnovu količine plastike u vodi svako jezero je dobilo svoju "vizit kartu". Istraživači su ispitali u kakvoj vezi jezera stoje s mogućim izvorima zagađenja kao i karakteristikama slivnog područja. Ispostavilo se da su posebno ugrožene dvije vrste jezera: ona koja se nalaze u gusto naseljenim, urbaniziranim područjima i ona s velikim vodenim površinama.

Plastične čestice

Iako su plava ili crna poliesterska vlakna dominirala jezerima s malom vodenom površinom i plitkom i kratkom obalom, prozirna ili bijela polipropilenska i polietilenska zrna dominirala su dubokim jezerima s dugim obalama.

Istraživanje je također pokazalo da su jezera Lugano, Lago Maggiore i Tahoe već zagađenija od najzagađenijih suptropskih oceanskih struja na svijetu. Osim toga, plastične čestice pronađene su čak i u vodama naizgled netaknutim ljudskom aktivnošću.

Rezultati studije ukazuju na to da jezera mogu biti i dobar pokazatelj obima globalnog zagađenja plastikom, a rijeke i jezera treba uzeti u obzir i u borbi protiv zagađenja mikroplastikom.

Tijekom istraživanja, uzorci su uzeti iz jedinog jezera u Austriji, Lunzer See, relativno malog jezera, čija je obala rijetko naseljena, spada u manje zagađena jezera s manje od jedne plastične čestice po kubnom metru.

Kopirati
Drag cursor here to close