VIDEO | Revitalizacija urbanih zelenih površina

Javna rasprava o Trimuši: Čim su se pojavili novci, pojavile su se i druge udruge

''Želimo stazu, pošto su to pluća grada Mostara''.
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 04. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna rasprava na temu ''Revitalizacija urbanih zelenih površina u Gradu Mostaru park šuma na lokalitetu Biskupova glavica - Bijeli brijeg'' održava se u petak u mostarskoj Gradskoj Vijećnici.

''Želimo stazu, pošto su to pluća grada Mostara, želimo njenu modernizaciju, mi smo grad koji ima sredstava za zajedničku komunalnu potrošnju, želimo da se jednostavno sve vrati u zakonske okvire, da se održava, uređuje, planira, želimo vidjeti kvalitetan projekt i raspravljati o njemu. Došli smo jer ne znamo što se događa, a želimo pratiti cijeli projekt'', kazao je mostarski aktivist Marin Bago.

"Rješenje preko noći"

Darko Karačić tvrdi kako su određeni ciljevi već ispunjeni, poput vraćanja rekreativaca na Trimušu, organizacije akcija čišćenja, obnove igrališta, a navodi kako je ''vrhunac uključiti Grad i vratiti ga u okvire Trimuše da se ulože sredstva da se javni prostor javi građanima Mostara''.

Ističe da ''čim su se pojavili novci, pojavile su se odmah i druge udruge, o čemu smo dobili informacije'', te dodaje kako su se ''stvorile preko noći kao rješenje, a mi možemo reći da smo mi ti koji zadnjih 10 godina poznajemo Trimušu, radimo na njoj, brinemo o njoj, nitko drugi, nikakva udruga, ali ni institucija, nije s nama surađivao, osim Parkova u zadnje 2-3 godine koji odvezu materijal koji mi očistimo''.

''Mi smo jedina udruga koja je tu radila, nismo ih viđali, ne poznajemo nikoga od njih'', zaključio je Karačić, građanska inicijativa 'Zajedno za Trimušu'.

Pod budnim okom Kordića

''Javna rasprava je prigodna stvar da se dosta toga razjasni. Ideja je vratiti građanima zapušteni dio grada građanima. Vidjet ćemo kroz javnu raspravu želje ljudi koji tu žive, i građana općenito, osluškujemo bilo grada i trudimo se biti inkluzivni'', istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić te dodao kako od početka prati izgradnju i rast tog projekta.

''Ispočetka smo mislili srediti samo dio prostora, ali kako su se uključivali drugi akteri porasli su nam apetiti, odnosno poslušali smo dobre ideje koje pokušavamo implementirati''.

Naglasio je kako su se javile nevladine organizacije i Britansko veleposlanstvo te je izrazio nadu kako će do jeseni imati završen projekt.

''Inicijativa je potekla od Grada Mostara, ima tu dosta stvari od trim staze, do Partizanskog groblja, ali sve je zamišljeno kao jedna urbana sredina, da to ne bude deponija, nego lijepa šuma, perivoj mira, zabave, drušenja...'', zaključio je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close