Zbog gospodarskog oporavka

Ispuštanje CO2 u energetskom sektoru na rekordnoj razini u 2021.

Energetika, sektor koji proizvodi najviše stakleničkih plinova, imala je porast emisija od šest posto u 2021., dosegnuvši 36.3 gigatone, što je "najviša razina dosad"
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 03. 2022. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Količina ispuštenog ugljikova dioksida u energetskom sektoru skočila je lani najviše dosad, zbog svjetskog gospodarskog oporavka i povećane upotrebe ugljena, priopćila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Energetika, sektor koji proizvodi najviše stakleničkih plinova, imala je porast emisija od šest posto u 2021., dosegnuvši 36.3 gigatone, što je "najviša razina dosad", navodi IEA u priopćenju.

Ispuštanje CO2 u energetici smanjilo se između 2020. i 2021. za 5.2 posto, što još nikad nije zabilježeno, zbog utjecaja pandemije covida-19. No godišnji skok za šest posto, kakav još nije viđen, znak je ubrzanog oporavka gospodarstva, prenosi Hina.

Takva količina emisija, koja premašuje raniji rekord iz 2019., uvelike se može pripisati vremenskim prilikama i naglom skoku cijene plina, što je mnoge zemlje nagnalo da se okrenu ugljenu, i to unatoč neviđenom rastu obnovljivih izvora energije.

Udio ugljena u tom porastu je 40 posto, s povijesnom razinom od 15.3 milijarde tona CO2. I plin je premašio razinu iz 2019., sa 7.5 milijardi tona. Nafta je pak s 10.7 milijarda tona ispod razine iz vremena prije pandemije, uglavnom zbog sporog oporavka prometnog sektora, napose zračnog.

Kopirati
Drag cursor here to close