Park prirode

Hutovo blato kroz EU fondove obogaćuje turističku ponudu

Projekt “Endemic Pathway – ePATH” odobren je za financiranje u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Corporation Programme Croatia – Bosnia i Herzegovina – Montenegro 2014-2020.”, s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 07. 2022. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Dana otvorenih vrata u srijedu je u Parku prirode Hutovo blato prezentiran projekt “Endemic pathway – Put endema” (ePATH), koji zajednički provode Park prirode Hutovo blato (BiH), Botanički vrt Kotišina u Makarskoj (RH) i Posebni rezervat prirode Tivatska solila u Tivtu (CG).

Projekt “Endemic Pathway – ePATH” odobren je za financiranje u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Corporation Programme Croatia – Bosnia i Herzegovina – Montenegro 2014-2020.”, s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja te održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Video: Hutovo blato kroz EU fondove obogaćuje turističku ponudu

Projekt doprinosi stvaranju zajedničke tematske staze posvećene endemskim vrstama i promoviranju očuvanja prirodne baštine, a sufinanciran je sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

''Hutovo blato kroz ovaj projekt napravit će značajan iskorak kroz obogaćivanje turističke ponude koja je bazirana na prirodne resurse koje ovdje imamo, s posebnim naglaskom na endemske vrste riba, ptica i biljaka'', rekao je direktor Javnog poduzeća „Park prirode Hutovo Blato” Nikola Zovko.

Istaknuo je kako u ekosustavu Hutova blata egzistira 600 biljnih vrsta, više od 160 ptičjih i 50 ribljih vrsta.

''Ove ljepote nismo uspjeli približiti oku posjetitelja na kvaliteta način, ali mislim da će se nabavkom nove opreme to sada sve promijeniti. Riječ je o novim brodicama na električni pogon, kućicama za promatranje ptica, edukacijskoj stazi u močvaru, vidikovcu, edukacijskom centru. Uspostavit ćemo niz rekreacijskih i edukativnih sadržaja što će omogućiti veću privlačnost ovog prostora i višednevni boravak, što je jedan od naših glavnih prioriteta'', naglasio je Zovko.

Po njegovim riječima, novi sadržaji u Hutovu blatu bit će realizirani i implementirani u sljedećih nekoliko mjeseci.

Voditeljica projekta partnera uime Grada Makarske Tamara Batinić Ćulav predstavila je planirane aktivnosti u Botaničkom vrtu Kotišina.

''S obzirom da ovakvih vrsta znamenitosti nemamo u našem području radujemo se nastavku rada i prezentaciji naše nove turističke ponude koja se razvija u sklopu projekta. Mi u Makarskoj provodimo nekoliko aktivnosti, a riječ je o infrastrukturi u smislu adaptacije puta, uređenja površine staze i opremanja, a planiramo uvesti i VR naočale. Jednako tako postavit ćemo i mostove, zaštitit ćemo kanjon Proslap te kompletirati cjelokupnu ponudu'', naglasila je Batinić Ćulav.

Aleksandra Ivanović iz Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore istaknula je kako će se kroz ovaj projekt tri lokacije bogate bioraznolikost povezati i kreirati zajedničku turističku ponudu.

''S obzirom na lokaciju i na samo stanište svako područje nudi specifične uvjete i specifičnu bioraznolikost. Ono što možemo ponuditi zajedno je jedno iznimno iskustvo gdje posjetitelj može vidjeti jedno primorsko mjesto, jedno planinsko i jedno močvarno područje kao što je Hutovo blato na relativno malom području. Krajnji cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude kako bismo posjetiteljima svakog našeg zaštićenog područja mogli ponuditi posjet drugim zaštićenim područjima'', rekla je Ivanović.

Ukupna vrijednost ovoga projekta je 1.540.375 eura, a Europska unija ga financira s 1.309.319 eura, dok će ostatak te vrijednosti pokriti jedinice lokalne samouprave.

Kopirati
Drag cursor here to close