12 mjeseci

Hutovo blato - CIRP počeo kartirati mrijestilišta endemskih vrsta riba

Hutovo blato prepoznato je kao područje od visoke biološke raznolikosti, gdje egzistiraju mnogobrojne endemske i ugrožene riblje vrste...
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 01. 2024. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) počeo je s realizacijom projekta "Praćenje stanja i kartiranje zona mrijestilišta endemskih vrsta riba u Hutovom blatu", koji će trajati 12 mjeseci.

Hutovo blato prepoznato je kao područje od visoke biološke raznolikosti, gdje egzistiraju mnogobrojne endemske i ugrožene riblje vrste, međutim, u posljednjih 20-ak godina zbog narušenog vodnog režima, širenja stranih invazivnih vrsta, te drugih antropogenih pritisaka mnoge autohtone, a među njima i endemske i ugrožene riblje vrste dovedene su na rub izumiranja, priopćeno je iz CIRP-a.

Cilj projekta je uraditi inventarizaciju i procjenu stanja važnih staništa i zona mriještenja endemskih vrsta riba kako bi se definirale buduće mjere za očuvanje i poboljšanja ihtioprodukcije ovog područja.

Ovim projektom ostvariti će se iskorak u sakupljanju podataka, te digitalizaciji i uspostavi GIS baze podataka identificiranih zona mrijesta endemskih vrsta riba.

Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH na osnovu provedenog Javnog natječaja za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2023. godinu sa 79.000 maraka, a sufinanciranje CIRP-a iznosi 21.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close