Trgovska gora

Hrvatska Bosni i Hercegovini produžila rok

BiH je 28. ožujka uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji utjecaja.
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 04. 2023. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Stručnog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević rekao je Srni da je Hrvatska do utorka, 2. svibnja, produžila rok BiH za mišljenje o sadržaju studije utjecaja na okoliš za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori prije izrade studije.

Dizdarević je naveo kako je hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja o tome dopisom obavijestilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u ponedjeljak, 24. travnja.

Objasnio je kako je BiH zatražila produženje, ali je u ranije određenom roku dostavila primjedbe na sadržaj studije.

"Stručni tim je dao adekvatan odgovor. Ostaje prostor da članovi Stručnog tima ukoliko imaju još primjedbi, da ih prilože", rekao je Dizdarević.

Dodao je kako će isto tako uraditi i Pravni tim koji će objediniti informacije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 24. veljače objavilo informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaja na okoliš. Zainteresirana javnost mogla je u roku od 30 dana dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije izrade.

BiH je 28. ožujka uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji utjecaja.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa priopćeno je da su odgovor sačinili članovi Pravnog i Stručnog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji s nadležnim entitetskim tijelima, s fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe Espo konvencije i Zajedničke konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladištiti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close