Češće zalijevati

Hoće li lipe na Kopu preživjeti vrućine?

Lipe je potrebno zalijevati otprilike dva puta tjedno, a ostatak godine jednom do dva puta svakih sedam ili deset dana.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 07. 2021. u 12:01 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li lipe koje su posađene na kopu Vihovići preživjeti rekordne vrućine koje su se u Mostaru bilježe svakodnevno.

Podsjetimo, u ožujku je u Mostaru održana pohvalna akcija sadnje stotinu stabala lipe na spomenutoj lokaciji, gdje je otvorena i prva šetnica mostarskih rudara, posvećena svim mostarskim rudarima.


Tu akciju podržala je i Gradska uprava Mostar koja je osigurala uklanjanje zatečenog otpada na nelegalnoj deponiji. No, hoće li lipe preživjeti nesnosne vrućine?

Ekološka udruga je krajem lipnja na svojim stranicama objavila da se ''ne brinemo za lipe na kopu'', jer su aktivisti u suradnji s J.P. Parkovi i uz podršku gradske uprave grada Mostara zalili i osvježili sadnice lipa.

''Potrošeno je 5 kubika vode tako da je svaka lipa zalivena s 50 litara vode, što je dovoljno za vegetaciju u ovaj sušni period. Zajedno se brinimo za našu životnu sredinu, zaštitimo prirodu i budimo odgovorni'', napisali su na svojim stranicama.

I ova akcija je svakako pohvalna, no nažalost možda nedovoljna. Naš foto-objektiv zabilježio je fotografije na šetnici gdje se vidi kako vrućina ubija mladice lipa, pa je poželjno apelirati da se lipe spase od vrućina i češće zaliju, da bi šetnica izgledala onako kako je i zamišljena.

Foto: Bljesak.info / Vrućine ubijaju lipe

Inače, kako navode specijalizirani portali ljeti je lipe potrebno zalijevati otprilike dva puta tjedno, a ostatak godine jednom do dva puta svakih sedam ili deset dana.

Lipa u odrasloj dobi dobro podnosi kratku sušu. Međutim, u suho vrijeme potrebno je dodatno zalijevanje po stopi od jedna kanta po kvadratnom metru.

Foto: Bljesak.info / Vrućine ubijaju lipe
Kopirati
Drag cursor here to close