Uspjeh hercegovačkih tvrtki

Hering s partnerima gradi Centar za gospodarenje otpadom u Karlovcu

Uskoro kreće gradnja Centra za gospodarenje otpadom u okolici Karlovca, a gradit će ga grupacija tvrtki iz Hercegovine. Potpisan je ugovor vrijedan 333 milijuna kuna.
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 11. 2022. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 16 godina je trebalo od ideje i odabira lokacije da konačno u realizaciju krene najdugovječniji županijski projekt, gradnja Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori u okolici Karlovca.

U ponedjeljak je svečano potpisan ugovor s izvođačem, grupom bosansko - hercegovačkih tvrtki Hering - Elcom - Enova koja je izabrana na petom ponovljenom javnom natječaju i kojoj je povjerena gradnja 333 milijuna kuna vrijednog posla ne uključujući PDV.

S predstavnikom izvođača, direktorom Heringa Ladislavom Bevandom ugovor je potpisala direktorica županijske tvrtke Kodos Marija Tufeković te kazala kako je procijenjena vrijednost bila 179 milijuna kuna, no znatno je narasla.

Tehnologija karlovačkog Centra za gospodarenje otpadom, jednog od jedanaest predviđenih u Hrvatskoj je mehaničko - biološka obrada onog otpada koji nije prethodno odvojen i ide u reciklažu.

Upravo su ta, po mnogima zastarjela tehnologija i lokacija - Babina gora za koju aktivisti tvrde da ima niz podzemnih vodotokova, izazvali brojne prijepore i kritike ekoloških aktivista. No, kako stvari stoje, ekolozi nisu uspjeli i Centar ide u realizaciju novcem Europske unije i sufinanciran od Republike Hrvatske.

Centar neće prikupljati samo otpad iz Karlovca i Karlvačke županije, nego i iz bližih dijelova Sisačko - moslavačke i Ličko - senjske županije.

Na novinarski upit o izvođaču, Tufeković je rekla da se radi o provjerenim tvrtkama i da su se raspitali o referencama. Kako kažu, iza sebe imaju brojne projekte i u Hrvatskoj, od gradnje mosta na Svilaji, Istarskog ipsilona, pročistaču voda u Novoj Gradišci i drugima, piše KAportal.

Kopirati
Drag cursor here to close