Stari problemi

HDZ 1990: Uborak ispunjava sve sanitarne i ekološke uvjete, nema potrebe za alternativom

Problem gradske deponije je previše ozbiljan, složen i bitan. Previše je uloženo u Uborak, da bi pod bilo čijim pritiskom ulazili u ishitrena, površna i za grad i okolinu neprihvatljiva rješenja.
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 07. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GO HDZ 1990 Mostar oglasio se povodom problema odlaganja otpada na deponiji Uborak i blokadama građana, koji su već postali jedna od najvažnijih tema u Mostaru. 

Iz ove stranke kažu da građani koji duže pamte, znaju da deponiranje komunalnog otpada na ovome lokalitetu, do prije izvjesnog vremena, nije predstavljalo veći  gradski  problem.   

U nastavku pročitajte priopćenje u cjelosti.

Do devedesetih godina prošloga stoljeća nitko nije niti pomišljao da u zaštitnoj zoni deponije izgradi bilo kakav objekt.

Međutim u vrijeme šest gradskih općina, u zaštitnom pojasu gradske deponije su dodijeljene građevinske parcele i omogućena ilegalna gradnja. Gradnja je bespravna jer za stambeno naselje Uborak ne postoje nikakvi regulacijski planovi usvojeni od Gradskoga vijeća.

Zašto je dozvoljena individualna gradnja?

Zato tražimo od gradskog pravobraniteljstva da javnost upozna po kojemu zakonu i na osnovu kojega urbanističkoga plana ja bivša općina Sjever dodijelila parcele u zaštićenoj zoni deponije i po kojim propisima je dozvoljena individualna gradnja.

Ako je prekršen zakon u dodjeli zemljišta onda je tadašnja lokalna vlast svjesno stavila sebe iznad, a time i izvan pravnoga sustava. U tome slučaju narodje gurnut u zdravstvene i ekološke probleme, a stanovnici grada trpe posljedice neodgovorne i nelegalne politike.

U posljednje vrijeme intenziviralo se nezadovoljstvo stanovnika Uborka. Pokušavaju pritiscima, blokadama, na kraju i peticijom, od gradske vlasti ishoditi gašenje postojeće i iznalaženje nove komunalne deponije.

U okviru komunalnoga programa Gradska organizacija HDZ 1990 je razmotrila koje elementarne pretpostavke bi trebalo ispuniti, te koju zakonsku, administrativnu i tehničku proceduru bi trebalo provesti za izgradnju nove deponije.

Nova lokacija i financije

Prije svega bilo bi potrebno pronaći novu lokaciju koja ne bi ugrozila domicilno stanovništvo i limitirala prostorni razvoj lokalne zajednice.

Lokalitet bi trebao biti geomorfološki pogodan za gradnju.Ne bi smio narušiti hidrološke prilike, pa bi morao biti dovoljno udaljen od podzemnih vodnih resursa.

Bilo bi poželjno osigurati prihvatljivu udaljenost od grada, kako bi prijevoz otpada bio komercijalan i ne bi povećao cijene komunalnih usluga.

Novi lokalitet bi morao biti udaljen najmanje trinaest kilometara zračne linije od zračne luke Ortiješ.

Što se tiče istražnih radova, bilo bi potrebno izvršiti opsežna hidrogeološka i geotehnička istraživanja i izraditi odgovarajuće stručne elaborate.

Administrativna i tehnička procedura zahtjeva izradu idejne i izvedbene projektne dokumentacije. Gradsko vijeće bi trebalo predložiti izmjenu prostornoga plana i posle javne rasprave uvrstiti lokaciju nove deponije u plansku regulativu. Ova procedura je isključivo u nadležnosti zakonodavne vlasti koju nemamo već osam godina.

Zatim bi trebalo ishoditi okolišnu, vodoprivrednu i građevinsku dozvolu.

Prije početka građevinskih radova bi trebalo izgraditi prometnu i komunalnu infrastrukturu.
I na kraju napraviti novu deponiju prema sanitarnim, ekološkim itehnološkim propisima.
Za sve ovo su potrebna značajna financijska sredstva i u našim administrativnim uvjetima
najmanje, 5 – 6 godina vremena.

Prema tome političke i financijske neprilike u kojima se grad nalazi, ovu misiju objektivno čine iracionalnom i neizvedivom.

Uborak ispunjava sve uvjete

Pogotovo iracionalnom, jer generalno gledajući, postojeća deponija Uborak po svemu ispunjava sanitarne i ekološke uvjete i dok se ne popuni apsolutno nema razloga tražiti bilo kakvu alternativu.
Da je postojeća deponija izgrađena po svim pozitivnim propisima, potvrdili su nam dobro upućeni eksperti, kojima ovim putem zahvaljujemo na suradnji.

I kao takva je dobila sve potrebne eksploatacijske dozvole, od nadležnih institucija. Kako je rok valjanosti dozvola istekao, potrebno ih je samo obnoviti.

Odmah pored postojeće, Grad Mostar je otkupio odgovarajuće zemljište za proširenje deponije Uborak. Gradsko vijeće je izvršilo dopunu prostornog plana i osiguralo sve pretpostavke za dugoročno deponiranje komunalnoga otpada na ovome lokalitetu.

Zato pozivamo gradsku vlast da narodu otvoreno kaže u čemu je problem gradske komunalne deponije. Tko, iz kojih razloga i s kojim pravom krši odluke Gradskoga vijeća i čijim interesima se podređuje opće društveno dobro.

Problem gradske deponije je previše ozbiljan, složen i bitan. Previše je uloženo u Uborak, da bi pod bilo čijim pritiskom ulazili u ishitrena, površna i za grad i okolinu neprihvatljiva rješenja.
Zato držimo neprihvatljivom bilo koju opciju, osim proširenja postojeće gradske deponije. Pogotovo što Mostar u ovome trenutku nema niti političke, niti zakonske, niti materijalne pretpostavke, a niti potrebu za alternativnim rješenjima.

Blokade ugrožavaju zdravlje ljudi

Kad su u pitanju političke pretpostavke, nemamo iluziju da postojeća vlast može ponuditi bilo kakve studiozne i dugoročne projekte. Trenutno, panično pod pritiskom traže improvizirana rješenja kojima bi problem deponiranja smeća, sa jednoga samo premjesti na drugo mjesto. Iako znaju da za to nemaju niti zakonske ovlasti, niti bilo kakve mogućnosti.

Sigurni smo da bi nova improvizirana deponija, bilo gdje se nalazila vrlo brzo izazvala bunt i novo nezadovoljstvo naroda.

Što se tiče blokiranja deponije Uborak, bez obzira što promičemo demokratska i ljudska prava i što smatramo da narod na ovim prostorima ima bezbroj opravdanih razloga za nezadovoljstvo i bunt, ne možemo podržati ultimativne pritiske koji za posljedicu imaju nekvalitetna, pravno i tehnički neutemeljena rješavanja.

Blokiranje dovoza smeća ugrožava zdravlja pedeset tisuća građana Mostara, pa ne može niti smije biti način i put za ostvarenje bilo čijih zahtjeva.

Smatramo da se nezadovoljstvo, makar i opravdano ne može ispoljavati na štetu sugrađana nego isključivo protiv onih koji su probleme prouzročili. Posljedice nečijih političkih promašaja ili partikularnih interesa ne smije trpjeti niti jedan stanovnik ovoga grada.

Iznad svega smo protiv politiziranja i tendecioznog kanaliziranja narodnoga nezadovoljstva.
Što se tiče žitelja Uborka, smatramo da svakome čovjeku, bez obzira na mjesto boravka, moramo osigurati zaštitu zdravlja i životnoga prostora. U skladu s tim tražimo od resornog ministarstva, da angažira neovisne sanitarne i ekološke vještake koji će utvrditi realan utjecaj deponije i o rezultati maekspertize izvijestiti javnost. Ako ugroza zaista postoji, da se predlože najučinkovitije mjere za fizičku prirodnu ili vještačku zaštitu naselja Uborak.

U svrhu zaštite zdravlja, podupiremo zahtjev da se na Uborku smije deponirati isključivo komunalni, a za svaki drugi neekološki i po zdravlje opasan otpad da se pronađu druga odgovarajuća rješenja.

Osim komunalne deponije grad ima velikih problema sa zbrinjavanjem i drugih vrsta otpada. Još uvijek nije riješen problem ekološkogd eponiranja digestivnoga mulja sa gradskoga prečistača, te medicinskog i otpada animalnoga porijekla.

Odgovornost vlasti

Veliki gradski problem je građevinski i sekundarni otpad, koji se trenutno stihijski odlaže i zagađuje okoliš na raznim prigradskim lokacijama.

Također trebamo razmotriti mogućnost proizvodnje komposta i rasadnog bilja, u koju svrhu se može iskoristiti kompletan biološki gradski otpad /lišće, trava i granje/.

Ovo su krucijalni gradski problemi koji se gomilaju godinama, a objektivno se nisu mogli riješiti bez Gradskoga vijeća. Zato za nagomilane komunalne i ostale probleme ovoga grada smatramo odgovornim isključivo političke stranke i političare koji već dvanaest godina onemogućuju izbore u Mostaru, navodi se u priopćenju GO HDZ 1990 Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close