COP27

Guterres traži od svijeta da djeluje za spas ljudske vrste

Guterres je podsjetio da su ovog ljeta "klimatski utjecaji diljem svijeta golemi".
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 10. 2022. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak svijet da djeluje u prigodi sljedećeg klimatskog samita (COP27) kako bi se spriječile klimatske katastrofe i spasila ljudska vrsta.

"Ovo je pitanje života i smrti za nas, za našu sigurnost danas i za naš opstanak sutra", rekao je Guterres u izjavi za medije u sjedištu UN-a u New Yorku, povodom otvaranja pripremnog sastanka godišnje klimatske konferencije (COP27) koja se održava u studenom u Egiptu.

Guterres je podsjetio da su ovog ljeta "klimatski utjecaji diljem svijeta golemi".

"Trećina Pakistana je bila poplavljena. Ljeto u Europi bilo je najtoplije u 500 godina. Filipini su bili pogođeni. Cijela Kuba je u mraku. A ovdje u SAD-u, uragan Ian je brutalno podsjetio da nijedna zemlja, nijedna ekonomija nije pošteđena klimatske krize", nabrojao je šef UN-a.

A svako "nepoduzimanje mjera u vezi s gubitkom i razaranjem" uzrokovanim klimatskim katastrofama "dovest će do daljnjeg gubitka povjerenja i klimatske štete", upozorio je, pozivajući COP27 na "akciju".

"To je moralni imperativ", zaključio je Guterres.

Tijekom dva dana, pripremni sastanak u Kinshasi okuplja ministre okoliša i stručnjake iz šezdesetak zemalja.

Visoki dužnosnik Egipta gdje će se u studenom održati klimatska konferencija COP27 rekao je u ponedjeljak da je dolazak potvrdilo devedesetak šefova država.

"Primili smo velik broj potvrda iz cijelog svijeta, mislim da je posljednji broj bio oko 90 šefova država, ali brojke i dalje pristižu", rekao je Wael Aboulmagd, posebni predstavnik predsjedavajućeg COP27, ne spominjući konkretne zemlje.

Egipat od Britanije preuzima predsjedanje UN-ovim pregovorima o klimi, a bit će domaćin pregovora od 6. do 18. studenog u ljetovalištu Šarm el-Šeik na Crvenom moru.

"Čvrsto vjerujemo da nam je potrebna sva politička volja, zamah i smjernice koje dolaze od šefova država kako bismo pogurali proces naprijed", rekao je Aboulmagd.

Egipat radi na tome kako uključiti kompenzaciju klimatski ranjivim zemljama koje već pate od vremenskih ekstrema povezanih s klimom na službeni dnevni red summita.

Na prošlogodišnjem COP26 u Glasgowu, Sjedinjene Države i Europska unija odbacile su pozive za osnivanje fonda za kompenzaciju takvih gubitaka.

Kopirati
Drag cursor here to close