Davos

Guterres: "Sumnjivi i mutni'' kriteriji kompanija o smanjenju stakleničkih plinova

Ujedinjeni narodi i Međunarodna organizacija za standardizaciju objavili su smjernice u studenom kako bi postale referentni tekst i pomogle organizacijama da stvore solidne planove, izbjegavajući parole, preuveličavanje i zamagljivanje.
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 01. 2023. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u srijedu poslovne čelnike okupljene na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da slijede principe koje je iznijela ekspertna skupina kako bi dali "vjerodostojan" odgovor na obećanja nulte emisije stakleničkih plinova.

Ujedinjeni narodi i Međunarodna organizacija za standardizaciju objavili su smjernice u studenom kako bi postale referentni tekst i pomogle organizacijama da stvore solidne planove, izbjegavajući parole, preuveličavanje i zamagljivanje.

''Sumnjivi ili mutni"

Dok se kompanije sve više obavezuju da će smanjiti emisije stakleničkih plinova što je moguće bliže nuli, mjerila i kriteriji koje koriste "često su sumnjivi ili mutni", izjavio je čelnik Svjetske organizacije delegatima u Davosu.

To ostavlja širom otvorena vrata zelenom pranju - rekao je on, misleći na nepotkrijepljene tvrdnje nekih tvornica da su njihovi proizvodi ekološki prihvatljivi.

''Iznesite pouzdane i transparentne planove tranzicije o tome kako postići neto nultu emisiju i podnesite te planove prije kraja ove godine'', poručio je sudionicima foruma.

''Tranzicija na neto nultu emisiju mora biti utemeljena na stvarnom smanjenju emisija, a ne oslanjati se na kredite za ugljik i na tržišta u sjeni'', rekao je.

Tranzicija svjetskih sila na zelenu energiju jedna je od središnjih tema na forumu u Davosu, na kome je Europska unija poručila da će mobilizirati državnu pomoć kako bi spriječila da se firme presele u Sjedinjene Države u okviru svog industrijskog plana Zelenog dogovora.

SAD i Kina

Guterres je izjavio da je značajan angažman Sjedinjenih Država i Kine po pitanju klime, trgovine i tehnologije od suštinskog značaja za sprečavanje konfrontacije.

''Riskiramo ono što sam nazvao velikim lomom - razdvajanjem dvije najveće svjetske ekonomije. To je posljednje što nam treba'', dodao je.

U komentarima o globalnoj pripravnosti za još jednu pandemiju, Guterres je naglasio da svijet nije uspio naučiti lekcije iz Covida.

''Ni blizu nismo spremni za pandemije'' rekao je on, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close