NGG 'Stop izgradnji mHE na Buni'

Peticijom traže da se zabrani gradnja MHE na Bunskim kanalima i onemogući izdavanje novih dozvola

... jer sutra može biti kasno
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 04. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna skupina građana ''Stop izgradnji mHE na Buni“ okupljena oko mještana naselja Buna, je na današnjoj uličnoj akciji u Mostaru pokrenula potpisivanje peticije za spas Bunskih kanala od izgradnje mHE.

Naime peticijom građani Mostara traže od nadležnih institucija da izbrišu Bunske kanale iz Prostornog plana Grada Mostara kako bi se trajno zabranila gradnja mHE na ovoj lokaciji i onemogućilo pokretanje procedura za izdavanje dozvola za gradnju mHE, kao što je i predviđeno zaključkom Gradskog vijeća Grada Mostara iz prosinca 2021. godine.

''Kao što smo i ranije isticali, Bunski kanali nisu trajno zaštićeni od gradnje mHE sve dok mHE Buna 1 i 2 ne budu izbrisane iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara. Tako je investitor predao zahtjev za izdavanje nove prethodne vodne suglasnosti za izgradnju mHE Buna 1 i 2 nakon čega je Agencija za vodno područje Jadranskog mora zakazala za 05. svibanj usmenu rasprava, pozivajući na istu samo ''stranke u predmetnom postupku'', a ne i sve zainteresirane građane Grada Mostara i šire. S obzirom na to da je usmena rasprava javna, osim u slučajevima kada službenik koji vodi postupak je ne zatvori za javnost ili jedna od stranaka to ne zatraži, što nije u zaključku navedeno, mi ćemo doći na tu usmenu raspravu i pozivamo sve građane Mostara da nam se pridruže, kako bismo zajedno tražili da se nakon provedene rasprave na zakonom propisan način, donese Rješenje kojim se odbija Zahtjev investitora za izdavanje prethodne vodne suglasnosti za mHE Buna 1 i 2.'', ističe Miroslav Barišić, predstavnik neformalne skupine građana ''Stop izgradnji mHE na Buni''.

Ovim putem su građani podsjetili da iako je Gradsko vijeće Grada Mostara u prosincu 2021. godine usvojilo zaključak kojim se zadužuje nositelj izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana da prilikom izrade Izmjena i dopuna plana s lokaliteta Buna 1 i 2, na području Bunskih kanala – tok rijeke Neretve, izmijeni Prostorni plan Grada Mostara i onemogući izgradnju mHE Buna 1 i 2, Gradsko vijeće Grada Mostara je na sjednici održanoj 17.02.2022. usvojilo Izmjene i dopune Prostornog plana elektroenergetskih objekata u kojem se na lokaciji Bunskih kanala i dalje nalaze ucrtane mini hidroelektrane.

Upravo zbog toga, obratili su se nadležnim gradskim organima kako bi dobili informacije je li Zaključak Gradskog vijeća o onemogućavanju gradnje mHE na Bunskim kanalima obavezujući te su postavili pitanje kada će biti završen nacrt novog prostornog plana Grada Mostara. Od Zavoda za prostorno uređenje su dobili odgovor da planiraju vršiti izmjenu pri izradi novog PP, ali iz Zavoda nisu naveli do koje faze izrade su došli.

Osim toga građani su se obratili i Agenciji  za vodno područje Jadranskog mora koja organizira usmenu raspravu i poslali joj informaciju o usvojenom zaključku GV. Obratili su se i gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća te svim vijećnicima da u skladu sa svojim ovlastima reagiraju i spriječe izdavanje ove suglasnosti.

Napominjemo i da je Skupština HNK/Ž prije godinu dana usvojila zaključak o preispitivanju koncesijskog ugovora za izgradnju mHE na Bunskim kanalima te da je Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana.

Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode, poručili su iz neformalna skupina građana ''Stop izgradnji mHE na Buni“.

Kopirati
Drag cursor here to close