Propusti i nezakonitosti

Građani Livna traže zaštitu izvora Mandeka: 'Ne želimo ostati bez pitke vode'

Građani navode da nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom iako u tom području egzistiraju izvorišta pitke vode za više zaseoka i naselja MZ Vidoši, te da nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća.
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 01. 2023. u 10:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Borba za izvore Mendeka

Neformalna grupa građana "Zaštitimo izvore Mandeka" u cilju zaštite izvora Mandeka, a kako zbog nedozvoljenih geoloških istraživanja, kako navode, ne bi ostali bez pitke vode, naglašavaju da je u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju vode "učinjen veliki broj propusta i nezakonitosti".

Navode kako nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom iako u tom području egzistiraju izvorišta pitke vode za više zaseoka i naselja MZ Vidoši, te da nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima.

Uvjeti za produženje koncesije

"Bez obzira na to što odluka Vlade HBŽ-a kojom zadužuje resorno ministarstvo da provede postupak dodjele koncesije te poziv za nadmetanje za dodjelu koncesije nisu bili u skladu sa Zakonom o koncesijama i Uredbi o postupku dodjele koncesije, Ministarstvo gospodarstva je potpisalo koncesijski ugovor uz uvjetovanje OV Livno da se provede javna rasprava na području MZ Vidoši i osigura prethodna vodna suglasnost što nije učinjeno", ističe se u priopćenju.

Smatraju kako potpisani Ugovor o koncesiji ne sadrži ključne odredbe o prijenosu koncesije, vremenu za pripremne radnje te uvjetima za produženje koncesije.

"Bez obzira na to što Ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije te je trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci i likvidnosti prvog investitora, u studenome 2018. godine na temelju mišljenja županijskog pravobranitelja i odlukom Vlade HBŽ-a odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora. Bez obzira na sve to, u svibnju 2019. resorno ministarstvo i drugi investitor potpisuju Aneks ugovora o koncesiji", napominju iz neformalne grupe građana.

Radno tijelo

Dodaju kako je, zbog brojnih proceduralnih propusta na koje su ukazivali, Vlada HBŽ-a 27. svibnja 2021. oformila Radno tijelo koje je dobilo zadatak da sastavi Izvješće po kompletnom predmetu vezanom za ovu koncesiju od 2006. godine.

"U svom izvješću Radno tijelo je navelo brojne proceduralne propuste i utvrdilo da postupci po konkretnom koncesijskom predmetu nisu provedeni sukladno propisima. Zbog svega navedenog tražimo od nadležnih da raskinu sporni koncesijski ugovor te zaštite pitku vodu Livna", zaključeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close