Čekanje rješenja

Kordić o Uborku: Vrijeme curi, moramo biti konkretni i operativni

Rješavanje komunalnog pitanja u Mostaru nije jednostavan problem
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 06. 2021. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja dana će biti jasnija slika na koji način će se riješiti problemi deponije Uborak, poručeno je s konferencije za medije na pauzi 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, na kojoj vijećnici razgovaraju o regionalnoj deponiji Uborak-Buđevci.

Salem Marić predsjednik Gradskog vijeća, rekao je da je današnja sjednica jako dobra i dobro pripremljena.

Rješenja do kraja dana

''Mi smo imali izvještaj direktora Javnog poduzeća Deponija, prezentaciju E-nove o planu prilagođavanja i rješavanja deponije i jednu jako dobru diskusiju od strane vijećnika, nakon pauze očekujemo prezentacije ponuđača osam firmi koje su se prijavile da vijećnicima prezentiraju način zbrinjavanja otpada kako oni to rade u svojim zemljama'', kazao je Marić.

Nada se će vijećnici poslije tih prezentacija imati i konkretne zaključke, jer ovo je jedno od krucijalnih pitanja za Mostar.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić

Poručio je da je ovakav ozbiljan pristup jako važan, te je uvjeren da će se i ostala pitanja i problemi u Mostaru rješavati na ovakav način, najavio je još jednu redovnu sjednicu Gradskog vijeća, te je rekao kako vijećnici neće imati kolektivni godišnji odmor.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, rekao je kako vrijeme curi, te da moraju biti konkretni i operativni.

''Sjednica ide u dobrom tonu, nadam se da ćemo čuti dobra rješenja. Ovo je dobar način rješavanja problema; da skupimo struku na jednom mjestu, ljude koje ste birali i koji su odgovorni za rješavanje problema u Mostaru, a predsjednik i ja trudimo to iskoordinirati. Mislim da ćemo do kraja dana imati nekakvu jasniju sliku što se događalo na deponiji, kako riješiti komunalu'', kazao je Kordić, dodajući da komunalni problem nije jednostavan.

Mijenjanje navika Mostaraca

''Ovo nije jednostavan problem. Hoće li deponija biti gdje jeste, hoće li se tražiti nova lokacija, kakvo će biti rješenje… Moramo se uhvatiti u koštac s pričom o komunali; od izmjena navika kakve imamo u svi u Mostaru, da smeće stavljamo u kontejner bez obzira što jest, do primarnog prikupljanja otpada, o reciklaži na mjestu prikupljanja, odvozu, prikupljanju, sortiranju, odlaganju i obradi otpada prije odlaganja… puno je momenata i točaka koje treba riješiti da bi imali normalan europski grad bez ovog komunalnog problema'', kazao je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Mario Kordić

Dodao je da ima želju u kojem smjeru treba ići rješavanje ovog problema, ali osim Gradskog vijeća i Gradske uprave u rješavanje problema su uključene i više razine vlasti, u smislu zakonodavnih obveza, jer se mora poštovati sva zakonska regulativa.

''Danas je prezentiran i mogući plan prilagodbe, što raditi sljedećih tri do pet godina. Građani se ne trebaju strašiti ako se usvoji duži plan da će se to koristiti i da mi nećemo raditi, što god se usvoji, deponija je top tema Gradske uprave i do momenta rješenja će se raditi'', kazao je Kordić.

''Struka će reći što je realno, ne znamo koliko treba vremena za otvaranje nove plohe, deponije… sve su neka pitanja na koja ćemo dobiti odgovor nakon sjednice, a ono što je važno da ćemo se s ovom temom baviti na konkretan način i povlačiti konkretne poteze i dovesti do kraja na realan način'', kaže Kordić.

Odgovarajući novinarima na pitanja vezana za prijašnji (ne)rad, Kordić je kazao kako gleda rješenja.

''Bespredmetno je trošiti energiju i tražiti krivce, imaju institucije koje bi to trebale raditi. Moj mandat prema ljudima koji su me birali, odnosno prema svima vama je da nađem rješenje. Imamo što imamo - ozbiljan problem i viziju kako je riješiti, a nadam se tijekom dana stvari će biti jasnije, i znat ćemo smjer kojim ćemo ići'', kazao je Kordić.

Gradsko vijeće ima kapacitet

Smatra da Gradsko vijeće ima kapacitet riješiti ovaj problem, koji je u drugom ''jednostavnijim'' gradovima još uvijek neriješen.

''I mnogo uređenije zemlje nemaju riješenu priču kada je komunala u pitanju, ali mislim da će Mostar uspjeti'', rekao je Kordić.

Zaključio je da je jedan od scenarija razmišljanje o novoj lokaciji i to je proces koji traje, jer treba odgovoriti na pitanja kako riješiti lokaciju koja je trenutno problem.

''Imamo dvije lokacije koje se trenutno koriste i koje su otvorene, deponija je živa, radi se na način na koji se radi, kroz plan prilagodbe trebali bi dobiti ''kuharicu'' po kojoj treba postupiti da bude sanirana deponija. U nastavku sjednice ćemo poslušati neka nova rješenja, jer tehnološki otpad je postao sirovina i ja sam zainteresiran da poslušamo rješenja kako se to realizira'', kazao je Kordić dodajući da su ti internacionalne firme iz Europske unije koje će prezentirati svoja rješenja, dati informacije o cijenama, vremenskom periodu, benefitima i tek onda će se sjesti i raspravljati.

Video: 7. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara saziv 2020-2024
Kopirati
Drag cursor here to close