Horor ulaz

Začarani krug smeća u Mostaru

Tko je nadležan za hrpe smeća koje se gomilaju u ulazu i na krovu zgrade, a koje odlaže, kažu stanari, psihički nestabilna osoba?
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 08. 2020. u 12:56 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanari zgrade u Ulici kneza Mihajla Viševića Humskog 31a u Mostaru, više od 25 godina imaju problema sa stanarom koji odlaže smeće na krovu i unutar zgrade, ugrožavajući i narušavajući kvalitetu života kako sebi tako i svim stanarima.

Foto: Bljesak.info / Ulaz u zgradu 31a u Ulici kneza Mihajla Viševića Humskog

Pokušavajući pomoći stanarima ove zgrade, kontaktirali smo više institucija u gradu Mostaru koje bi trebale biti uključene u rješavanje ovakvih slučajeva. Nakon par dana telefoniranja i razgovora vođenih s mnogim službenicima došli smo do zaključka kako zakon, grad, država, institucije .. ne mogu pomoći ovim stanarima. Ruke su im jednostavno svezane iz razloga kompliciranosti zakona, zakonskih akata, članaka, mnogobrojnih pravilnika koji čine začarani krug nelogičnosti.

''Već godinama obilazimo institucije, i nitko nam kažu ne može riješiti problem. U zgradu je nemoguće ući. Ne možete vjerovati koja je to količina smeća kojom je zatrpano stubište i sam krov ove zgrade. S obzirom na to da se radi o osobi sa psihičkim problemima, nitko nam ne može pomoći i prebacuju nas na drugu instituciju, a mi ne možemo normalno živjeti! U zgradi ima astmatičara i djece i tolike količine smeća su opasne po zdravlje. Da ne pričamo o tome da ne obavlja nuždu u sanitarnom čvoru, nego u kantama iznosi i baca fekalije. Ne znamo što više da radimo'', rekla nam je stanarka ove zgrade, govoreći kako je ovajs tanar u zgradi uzurpirao i podrume.

''Nije naš slučaj''

Obraćali su se kaže Inspekciji Grada Mostara, Centru za socijalni rad i policiji, ali konkretnog rješenja nema.

U Centru za socijalni rad za Bljesak.info su rekli kako su upoznati s ovim slučajem, ali da dotični stanar nije ''njihov slučaj''.

Foto: Bljesak.info / Stubište je prepuno otpada

''Znamo za ovaj slučaj, on je bio naš korisnik no u međuvremenu je dobio minimalnu mirovinu i riješeno mu je stambeno pitanje, pa više nije pod našom ingerencijom'', rekla je za Bljesak.info direktorica centra za socijalni rad Mostar Zdravka Marić.

Kaže kako zna da stanar koristi još uvijek pučku kuhinju, ali da njihova institucija tu ništa ne može učiniti.

Stanari ove zgrade su istaknuli kako problematični susjed ima ''pojedine članove obitelji koji živi van granica BiH, ali da su ga od kada tu živi jednom posjetili brat i pokojna majka. No nitko nije preuzeo brigu o njemu, a dok ima živu obitelj i naše institucije se, ne mogu ili neće previše petljati'', smatraju stanari, kojima je smetlište ispred vrata svaki dan sve veće i veće.

Inspekciji svezane ruke

U gradskoj inspekciji smo razgovarali s dva inspektora koji kažu kako su njima nažalost zakonski svezane ruke, te da ništa ne mogu uraditi po tom pitanju.

Kažu da po Zakonu o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređenja zgrada inspekcija nema nadležnost da uđe u zgradu, jer je komunalna inspekcija zadužena za javne površine pa ne može ništa poduzeti s obzirom na to da se ovdje radi o privatnoj površini. Ističu kako po zakonu oni ne smiju izaći na privatni posjed bez poziva vlasnika.

Foto: Bljesak.info / Ulazom se širi nesnosan smrad

U inspekciji su nam rekli kako ni sami ne znaju što bi uradili da se ovo događa u njihovoj zgradi, jer su njima ruke vezane, ali smatraju i da Grad Mostar malo izdvaja za ovakve slučajeve.
Iz mostarske policije smo saznali da ni oni ne mogu uraditi ništa konkretno po ovom pitanju.

''Nevažeći'' nalozi i nezainteresirani sud

Policija, kako su nam objasnili može izdavati prekršajne naloge za odlaganje smeća, a ako ne bude plaćao prekršajne naloge, tada bi se trebao 'aktivirati' sud, no kažu kako se sud rijetko upušta u ovakve slučajeve.

Jedino u slučaju nasilnog ponašanja, policija može izaći po prijavi.

Nismo pronašli rješenje stanarima kako da riješe ovaj problem. Kako smo iz razgovora s nadležnima uspjeli zaključiti, zakoni su nam napisani kao začarani krug u kojeg je nemoguće ući i iz kojega je nemoguće izaći. Stanarima nažalost jedino preostaje da preživljavaju okruženi smradom iz kojeg ne mogu pobjeći jer im zakon ne može pomoći.

Foto: Bljesak.info / Krov zgrade, koji bi trebao biti zajednički svim stanarima, pretvara se u deponiju

Iz razgovora s insituticjama neslužbeno su nam rekli, savjetuju stanarima da se sami angažiraju u čišćenju ili da plate nekom poduzeću da to uradi. A agresivno ponašanje, ukoliko do njega dolazi, da svakako prijave nadležnoj instituciji!

Kopirati
Drag cursor here to close