Prljava lova za čistoću

Kako Fond čuva okoliš: 40 posto kao uvjet za projekt

Revizori navode da, prilikom utvrđivanja konačne rang-liste projekata koje sufinancira Fond, direktor nije dosljedno i uz odgovarajuću dokumentacijsku osnovu primijenio kriterije propisane Pravilnikom...
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 09. 2021. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Primljeni transferi i donacije precijenjene su za neutrošene namjenske prihode u iznosu od 500.000 KM, što je imalo za posljedicu i precijenjen financijski rezultat za 2020. godinu. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH'', stoji u revizorskom izvještaju Fonda za zaštitu okoliša FBiH koji je dobio mišljenje s rezervom na svoje poslovanje.

Pola milijuna KM

''Imajući u vidu da Fond do kraja revidirane godine nije utrošio namjenski doznačena sredstva, odnosno završio postupak nabavke mjernih stanica, konstatiramo da su neutrošena sredstva po ovom osnovu umjesto kao prihod, trebala biti iskazana kao odloženi prihod u iznosu od 500.000 KM, u skladu s članovima 48. i 78. Zakona o proračunima u FBiH, članom 29. Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH i točkom 56. Računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor, za koji iznos je i financijski rezultat za 2020. godinu precijenjen'', navodi se, između ostalog, u revizorskom izvješću.

Dodaje se kako je federalno Ministarstvo okoliša i turizma je, shodno Zakonu o upravljanju otpadom i ranije donesenim pravilnicima kojima je definirano upravljanje otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, kao i ambalažom i ambalažnim otpadom, izdalo četiri petogodišnje dozvole za rad operaterima koji imaju javne ovlasti za upravljanje ovim otpadom.

Video: Obitelj Grabo - Ispred praga

''Imenovana Koordinacijska tijela za praćenje primjene ovih pravilnika, u čijem radu sudjeluju predstavnici Fonda, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalne uprave za inspekcijske poslove i operatora sistema, nisu obavila zadatak za koji su imenovana, što može imati za posljedicu da operatori nenamjenski troše javna sredstva, kao i neispunjenje ciljeva zbog kojih su operatori osnovani'', navedeno je.

Skoro 68 milijuna

Dodaje se kako, iako su 2017. godine usvojene Izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, još uvijek nisu doneseni provedbeni propisi kojima su se trebali utvrditi kriteriji, rokovi i načini upravljanja posebnim kategorijama otpada, te kriteriji za obračun i plaćanje naknada za posebne kategorije otpada, kao i način raspodjele prikupljenih sredstava po ovom osnovu.

''Uzimajući u obzir godišnji proračun Fonda u iznosu od 67.987.340 KM i kompleksnost poslova koji su u njegovoj nadležnosti, ne možemo potvrditi da je uspostavio funkciju interne revizije, u skladu sa Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH i Pravilnikom o kriterijima za uspostavljanje jedinica za internu reviziju u javnom sektoru u FBiH'', navedeno je.

Revizori su naveli kako je Fond za provođenje projekata kojima se ostvaruje zaštita okoliša realizirao 9.302.103 KM, što predstavlja tek 25,85% planiranih sredstava za te namjene.

''To je jednim dijelom posljedica načina rada, odnosno neefikasnosti u raspodjeli sredstava i nedovoljne pripremljenosti financiranih projekata, i utjecalo je na efekte zaštite okoliša. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Zakonom o budžetima u FBiH'', piše u izvješću.

Plaća od 2.700 KM

Revizori navode da, prilikom utvrđivanja konačne rang-liste projekata koje sufinancira Fond, direktor nije dosljedno i uz odgovarajuću dokumentacijsku osnovu primijenio kriterije propisane Pravilnikom o mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjelu sredstava Fonda, odnosno programa, projekata i sličnih aktivnosti.

U Godišnjem izvještaju o izvršenju financijskog plana za 2020. godinu iskazani su rashodi i izdaci u iznosu od 29.663.334 KM. Strukturu rashoda i izdataka čine: plaće, naknade i doprinosi u iznosu od 2.935.681 KM (9,9%), izdaci za materijal i usluge od 1.189.349 KM (4%), tekući transferi od 25.315.593 KM (85,3%) i kapitalni izdaci u iznosu od 222.711 KM (0,8%). Bruto plaće zaposlenih sa doprinosima poslodavca iskazane su u iznosu od 2.768.912 KM.

No revizori navode kako na potpisani Ugovor nije osigurana pisana suglasnost premijera Vlade FBiH, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih poduzeća u većinskom vlasništvu FBiH.

40 posto kao uvjet za projekt

Dodaje se i kako se ne može potvrditi opravdanost odobravanja sredstava udruženjima građana za realizaciju projekata koja ona, shodno uvjetima iz javnog poziva i potpisanim ugovorima, pravdaju isplaćenim bruto plaćama i ugovorima o djelu jer zbog navedenog primarni cilj udruženja može biti osobna korist fizičkih lica koja su s udruženjem interno povezana.

''Isto tako, postavlja se pitanje opravdanosti odobravanja sredstava za realizaciju naučno — istraživačkih projekata iz oblasti zaštite okoliša koje kandidiraju udruženja građana, ako se ima u vidu da za ove projekte nema stručne valorizacije, koja bi se postigla adekvatnom suradnjom sa znanstvenim institucijama, institutima i univerzitetima. U pojedinim slučajevima odobravanje projekata lokalnim zajednicama uvjetuje se vlastitim učešćem u iznosu od 40%, što može predstavljati ograničavajući faktor za nerazvijene sredine. Zbog navedenog, Ured za reviziju institucija u FBiH'', navode revizori.

Zaključili su kako postoji potreba konstantnog preispitivanja i redefiniranja postojećih programa čiji propisani uvjeti mogu biti razlogom nedovoljnog plasmana sredstava s ciljem zaštite okoliša.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close