Jasna poruka

Ekološki aktivisti regije u glas: Političari, dosta je!

Prema procjenama medija, na prosvjedu se okupilo između 15.000 i 20.000 ljudi.
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 04. 2021. u 19:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ekološki ustanak u Beogradu

Na "Ekološkom ustanku" u Beogradu sudjelovalo je preko 45 organizacija iz regije, od čega čak pet organizacija iz BiH, koje se bore za obranu rijeka, zraka i šuma 

Svi oni imaju zajednički ultimativni zahtjev, a to je brisanje malih hidroelektrana s teritorija Rebulike Srbije.

Prema procjenama medija, na prosvjedu se okupilo između 15.000 i 20.000 ljudi.

Lejla Kusturica, direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT sa sjedištem u Sarajevu u Beograd je odnijela poruke čuvarica i čuvara bh. rijeka.

"Došlo je vrijeme da čuvari rijeka Balkana stanu na jednu obalu rijeke i ujedine se jer rijeke nemaju granice, a na drugoj obali stoje uzurpatori, profiteri I energetska mafija kojima poručujemo dosta je!", kazala je Kusturica.

Video: Govor Lejle Kusturice u Beogradu

Osim glavnog zahtjeva, aktivisti i aktivistkinje danas traže i poštovanje Ustava i postojećih zakona u oblasti zaštite životne sredine te usklađivanje propisa s najvišim standardima zaštite životne sredine.

Foto: PR / Ekološki ustanak u BEogradu

"Pozdravljam sve ljude iz Konjica i cijele BiH, iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i sve ljude koji imaju isti problem. Jedine stvari koje mogu da nas okupe su voda, zemlja i zrak. Sve ostalo su trovači, počevši od onih zbog kojih se to događa, a to su političari. Svi oni će kad-tad morati odgovarati za ono što su uradili.

Ako budemo zajedno, pobijedit ćemo i praviti ekološke ustanke svuda sve dok voda, zemlja i zrak ne budu čisti i vraćeni onima kojima pripadaju",  istaknuo je Aleksandar Ćuta Jovanović, jedan od osnivača ustanka i osnivača Ekološke organizacije "Odbranimo reke Stare Planine".

Foto: PR / Ekološki ustanak u BEogradu

Ovo je zajednička borba u kojoj ujedinjeni aktivisti širom Balkana jedni drugima već dugo pomažu, rade zajedno i bore se protiv nepravednih vlasti u svojim zemljama koje ne primjenjuju zakone od krucijalne važnosti za zdravlje ljudi i lokalnih zajednica.

Među tim zakonima su Zakon o okolišu, Zakon o zaštiti prirode i brojni drugi. Sukladno tome, može se reći kako je ovaj angažman i politički jer se bavi politikom zemlje, pravom na život i mogućnosti opstanka na ovim prostorima.

Kopirati
Drag cursor here to close