Stolac Kayaking Ekotur

Ekološka katastrofa kod Stoca: Građevinski materijal završio u koritu Bregave

Postoji realna opasnost da dodje do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledavu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjerog kulturo-povijesnog značaja.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 01. 2023. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Stolac Kayaking Ekotur / Građevinski materijal završio u koritu Bregave

Štetan izravan utjecaj gradnje malih hidroelektrana na okoliš zabilježen jeu ponedjeljak u Stocu.

Stolac Kayaking Ekotur objavio je kako je građevinski materijal završio u koritu Bregave.

"Uslijed prelijevanja iz kanala kojim se vodom opskrbljuje protočna mala hidroelektrana "Do" proteklih dana došlo je do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregave'', navode.

Ogroman dio nasipa nastalog izgradnjom ovog kanala i MHE također visi u zraku i svakog trenutka se može obrušiti.

''Postoji realna opasnost da dodje do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledavu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjerog kulturo-povijesnog značaja'', navodi Stolac Kayaking Ekotur.

Inače, MHE "Do", izgrađena u Berkovićima 2016. godine, u vlasništvu je kompanije Strajko d.o.o. Trebinje, a čiji je većinski vlasnik Tihomir Brajković.

Podsjetimo, proteklo vikenda dogodio se incident na Lašvi, gdje je MHE kod Viteza ispuštanjem mulja iz akumulacije napravila veliku štetu po živi svijet rijeke.

Kopirati
Drag cursor here to close