Stvorite oazu

Četiri ključna savjeta za raskošni balkonski vrt

Dodavanje cvijeća i drugih biljaka na vaš balkon trebalo bi biti zabavno, ali treba to učiniti na pravi način!
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 04. 2023. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljate li prvi put cvjetnjak na svom balkonu? Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vas odvesti u pravom smjeru.

Dodavanje cvijeća i drugih biljaka na vaš balkon trebalo bi biti zabavno, ali treba to učiniti na pravi način!

Odabir prekrasnog cvijeća za vrtlarstvo na malom balkonu počinje poznavanjem izgleda koji želite stvoriti i koliko sunčeve svjetlosti vaš balkon prima. Razmislite o tome koliko imate iskustva u vrtlarenju da biste lakše odlučili koliko biljaka uzgajati i želite li samo biljke koje se ne moraju održavati.

Zapamtite samo da ograničen prostor balkona ne znači da ne možete imati raskošni balkonski vrt, piše Jutarnji.hr.

1. Počnite s nekoliko lonaca

Koliko god bilo primamljivo stvoriti balkonski vrt vrijedan HGTV-a u jednom poslijepodnevu, to nije dobra ideja. Počnite s pet spremnika i naučite kako uzgajati cvijeće. Nakon što malo protegnete svoj zeleni palac, dodajte više posuda u svoj vrt.

2. Koliko sunčeve svjetlosti imate

Ključno je uskladiti vrste cvijeća koje želite uzgajati s količinom sunčeve svjetlosti koju vaš balkon prima.

Saznajte u kojem smjeru je vaš balkon okrenut i koliko je izložen suncu. Balkon okrenut prema jugu dobit će dovoljno sunčeve svjetlosti, ali balkon okrenut prema sjeveru teško će osigurati dovoljno sunca za cvijeće kojem treba šest do osam sati svjetla.

3. Nemojte se bojati kombinacija

Nemojte uzgajati cvijeće sami, posebno godišnje. Uzmite nekoliko većih posuda i napravite kombinacije biljaka. Ostavite razmak između cvijeća; s vremenom će se cvijeće i zelenilo raširiti, ispunjavajući vaše posude bojama.

Dodajte različite boje i visine svom loncu. Možda biste željeli nekoliko visokih biljaka u sredini, okruženih niskim cvijećem, zajedno s nekoliko cvjetova koji se spuštaju preko stranica lonaca.

4. Držite se tri boje

Najbolje je držati se tri boje ili tri raspona boja. Ako pokušate uklopiti sve boje, vaš će balkon na kraju biti pretrpan.

Zapamtite, cvijeće će također imati zelenilo u različitim nijansama i veličinama. Neko lišće je tamnozeleno, dok drugo lišće ima srebrnastu nijansu koja se ističe.

Kopirati
Drag cursor here to close