4ADA

Čapljina okupila najveće stručnjake koji diskutiraju kako riješiti problem otpada

''Cilj konferencije ”4ADA” jest ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja, na koncu i potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinske deponije'', dodala je Buljubašić.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 05. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom – 4ADA'' naziv je konferencije koja je u petak otvorena čapljinskomu hotelu ”President”.

”Udruga ”Life”, zajedno s Vladom HNŽ-a, Gradom Čapljinom i ”Cleantech HUB” znanja Sveučilišta u Mostaru organizirali su ovaj događaj koji u prvomu redu tematizira neodgovarajuće zbrinjavanje otpada na hercegovačkomu kršu, s naglaskom na moguće dalekosežne posljedice neadekvatnosti čapljinske deponije ”ADA”, smještene u samomu središtu Grada još od 1950. godine.

Foto: Bljesak.info / Čapljina okupila najveće stručnjake koji diskutiraju kako riješiti problem otpada

''U vremenu energetske krize čiji smo svjedoci teško je povjerovati da svakodnevno u otpadu nepovratno odlažemo ogromne količine sirovina i energenata pri tome ne razmišljajući da odbacujemo neiskorišten vrijedan resurs'', poručeno je na samom otvaranju konferencije.

Uz domaćina, čapljinskog gradonačelnika dr. Smiljana Vidića, konfrenciji su nazočili i predsjednik Federacije Marinko Čavara, predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, potom zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić...

Foto: Bljesak.info / Čapljina okupila najveće stručnjake koji diskutiraju kako riješiti problem otpada

''Odbacujući ono što nam više nije potrebno u obliku smeća mi onečišćujemo i zagađujemo okoliš u kojemu živimo čime izravno narušavamo kvalitetu vlastitog života i osobnog zdravlja'', poručio je na samom otvaranju čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić.

Dodao je kako je, osim rješenja koja će ponuditi konferencija, važno djelovati na svijest građana.

Foto: Bljesak.info / Čapljina okupila najveće stručnjake koji diskutiraju kako riješiti problem otpada

''Važno je da znamo kako bacamo otpad i gdje, da smo svjesni da to ne možemo raditi kako dosta često ljudi rade - bacajući otpad svuda'', dodao je.

''Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelomu svijetu, tako i u BiH. Čapljinska ”ADA” jest legalna, ali je potpuno neadekvatna deponija i s obzirom na prijetnje koje ona objektivno nosi po okoliš i zdravlje ljudi, želimo osvijestiti i širu javnost i mjerodavne instance vlasti na svim razinama, kako u BiH tako i u susjedstvu, da to nipošto nije problem Čapljine, nego potencijalna opasnost za cijelu regiju pa i za južni prostor Republike Hrvatske'', poručila je Ana Buljubašić, predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

Foto: Bljesak.info / Čapljina okupila najveće stručnjake koji diskutiraju kako riješiti problem otpada

''Cilj konferencije ”4ADA” jest ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja, na koncu i potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinske deponije'', dodala je Buljubašić.

Na Konferenciji će kroz uvodna izlaganja i tri panela (Zdravlje i okoliš / Tehnološka rješenja / Financijska rješenja), o utjecaju otpada na okoliš i ljude te o načinu odlaganja i trajnoga rješavanja otpada, govoriti vodeći stručnjaci za zaštitu okoliša, proizvođači opreme za različne oblike uporabe otpada, predstavnici akademske zajednice koji su izravno sudjelovali u oblikovanju učinkovitih centara za upravljanje otpadom, te toksikolozi i liječnici, ali i predstavnici državne, entitetske, županijske i lokalne vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close