Službeni podatak

CAMP projektom utvrđeno kako obalna linija BiH u Neumu iznosi 26,1 dužni km

''Nova tehnologija nam je omogućila da na pravi način izmjerimo obalnu liniju Bosne i Hercegovine, pa od danas službeno koristimo podatak da obalna linija BiH iznosi 26,1 dužni kilometar'', poručio je Njavro.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 09. 2022. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas je poprilično velik i značajan dan za općinu Neum. Nakon dvije godine trajanja projekta, gdje smo imali priliku kroz različite aktivnosti i u suradnji sa mnogim međunarodnim institucijama koje se inače bave zaštitom Sredozemlja, a to su razni uredi UNEP/MAP, dobiti jedan vrlo kvalitetan dokument koji će nam, uvjeren sam, u budućnosti pomoći valorizirati na pravi način morski i obalni okoliš, čuvati ga, odnositi se prema njemu, njegovati ga i održivo se u njegovom okruženju razvijati'', rekao je za Bljesak.info Josip Njavro, pomoćnik načelnika u Općini Neum i nacionalni koordinator projekta za izradu programa upravljanja obalnim područjem, prilikom predstavljanja projekta izrade ''Programa upravljanja obalnim područjem BiH (CAMP BH)'', koji je započeo 2020. godine pod okriljem UNEP/MAP-a, u suradnji s uredom PAP/RAC-a iz Splita, te nadležnim institucijama BiH, a koji je, nakon dvije godine implementacije, sukladno planiranim aktivnostima, uspješno priveden kraju.

Dodao je kako je Općina Neum dobila ogromnu čast da se završnica, odnosno prezentacija cijelog projekta, održi upravo u ovome gradu.

Foto: Bljesak.info / Josip Njavro

''Posebno smo počašćeni posjetom gospođe Tatjane Hema, glavne koordinatorice ureda UNEP/MAP, kao i ostali predstavnici raznih regionalnih ureda i ministarstava. Ovo je jedan veliki iskorak naše male općine i naše države jer mi generalno na Meditearanu imamo jako malu obalnu liniju. Moram ovdje istaknuti kako je zahvaljujući upravom CAMP projektu obalna linija BiH sa dosadašnjih 24,5 povećana na 26,1. Nova tehnologija nam je omogućila da na pravi način izmjerimo obalnu liniju Bosne i Hercegovine, pa od danas službeno koristimo podatak da obalna linija BiH iznosi 26,1 dužni kilometar'', poručio je Njavro.

Na kraju je dodao kako je ovo zaista veliki dan za Neum.

''Posebno me raduje svekolika uključenost naše mlađe populacije, učenika osnovne i srednje škole, djece iz vrtića, koji su na lijep, zabavan i edukativan način, igrom i plesom i likovnim sadržajima obilježili današnji dan, za koji se nadam da ćemo u budućnosti nastaviti slavili u rujnu kako je to uobičajeno u drugim zemljama na Mediteranu'', poručio je Njavro.

Konferencija je okupila veliki broj stručnjaka iz interesne oblasti, a zanimjive su bile i panel rasprave.

Foto: Bljesak.info / Završna konferencija CAMP projekta

''Danas smo prezentirali rezultate jednog vrlo važnog projekta za BiH i općinu Neum, koja jedina ustvari ima obalno područje u cijeloj zemlji. Pričali smo o tome kako treba štititi obalu i more i kako sve razvijati na održivi način, a iskoristili smo priliku da zajedno sa djecom proslavimo Dan obale koji se obilježava na Mediteranu kako bismo promicali ciljeve naše održivosti i podignuli razinu svijesti šire publike kako imamo privilegiju živjeti u ovako lijepim područjima i zaista moramo brinuti o njima na što bolji način da bi ostala lijepa i održiva za buduće generacije'', rekla je za Bljesak.info Željka Škaričić, ravnateljica UNEP-ovog centra u Splitu koji se bavi planiranjem i upravljanjem obalnih područja Mediterana.

Foto: Bljesak.info / Završna konferencija CAMP projekta

Projekt je bilo teško provesti u BiH zbog složenog sustava funkcioniranja države.

''Ovo je jako značajan projekt, a radi se o planu upravljanja obalnim područjem gdje je BiH kao država posljednja to napravila na Mediteranu. Doduše, iz raznih razloga, ali pošto je to samo jedna općina - Neum, i jedna županija, i jedan entitet, pa i država, vrlo je to bilo komplicirano uraditi, posebice u vremenu pandemije, jer smo, manje više, radili sve online'', rekao je Tarik Kupusović, MAP focal point odgovorni za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Bljesak.info / Tarik Kupusović, MAP focal point odgovorni za Bosnu i Hercegovinu

Dodao je kako je, unatoč svim teškoćama, projekt urađen do kraja.

''Ovaj će projekt imati dalekosežne posljedice, kako za općinu Neum, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, zato što je prema najvišim međunarodnim standarima Europske unije napravljen plan unaprijeđenja funkcioniranja ovog područja, komadića obale, koji Bosni i Hercegovini daje legitimitet da je i Jadranska i Mediteranska zemlja. Mi smo upućeni, naravno na svoje susjede, jer je ovaj dio obale s jedne strane zatvoren Hrvatskom, druge strane Crnom Gorom, a onda Albanijom i Italijom, i jedino u toj cijeloj suradnjih svih Jadranskim zemalja i Neum može profitirati'', poručio je Kupusović.

Foto: Bljesak.info / Završna konferencija CAMP projekta

U sklopu ovog događaja u Neumu je obilježen i Dan mediteranske obale odnosno međunarodni dan koji je pokrenuo 2007. UN-ov mediteranski centar za obale Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC) radi jačanja svijesti o vrijednosti obalnih područja te potrebi unaprjeđenja sustava planiranja i upravljanja tim vrijednim područjima, a sve radi postizanja održivog razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close