Svjetski dan voda

Apel građana: Rijeke u Mostaru očistiti od nelegalne gradnje

''Neophodno je da se podvrgnu sankcijama odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja'' – poručili su iz Inicijative.
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 03. 2022. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanska inicijativa ''Ne na Buni i u mome Blagaju'' koja se zalaže za zaustavljanje nelegalne gradnje u Mostaru, povodom Svjetskog dana voda, ponovno apelira na dugogodišnji problem nelegalne gradnje i kontinuirano ignoriranje gradske vlasti te nedostatak suradnje i napora za rješavanje ovog problema.

Građanska inicijativa se prvobitno organizirala da bi spriječili nelegalnu gradnju u zaštićenom priobalnom pojasu rijeka Bune i Bunice, međutim pasivan odnos gradskih vlasti i tišina na sve molbe, dopise, priopćenja, javne nastupe, rezultirala je uključivanjem ove inicijative u zajedničku borbu protiv nelegalne gradnje u cijelom Gradu Mostaru sa ostalim inicijativama poput ''Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu'', Eko udruženja ''Kuti'' i ''STOP izgradnji mHE na Buni''.

''Inicijativa ukazuje da za određene objekte, urbanistička suglasnost i odobrenje za gradnju ovih objekata nisu izdani na građevinskom zemljištu već se radi o općem dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode za mještane Malog Polja. Sve poduzete aktivnosti su bile bezuspješne, a gradske vlasti nisu stale na stranu građana'', priopćila je GI ''Ne na Buni i u mome Blagaju''.

Podsjećamo, neformalna grupa ''Ne na Buni i u mome Blagaju'' je podnijela kaznene prijave protiv odgovornih osoba u Odjelu za katastar Grada Mostara, Zavodu za urbanizam, Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, građevinsko-urbanističkog inspektora Grada te vodovodnog inspektora jer smatraju da je svako u svojoj nadležnosti omogućio izdavanje urbanističke saglasnosti a zatim i građevinske dozvole. Odgovor i na posljednje pokušaje je da nema osnova za pokretanje postupaka. 

''Neophodno je da se podvrgnu sankcijama odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja'' – poručili su iz Inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close