BiH ne smije čekati - klimatske promjene ne miruju

Borba protiv klimatskih promjena u BiH tema interaktivnog događaja u Sarajevu
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 12. 2020. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjene nacije (UN) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Italijom, Francuskom, Švedskom i Čileom, u Sarajevu danas organiziraju online interaktivni događaj na visokoj razini "Borba protiv klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini ne može čekati".

Kako je priopćeno iz Razvojnog programa UN-a (UNDP), klimatske promjene najveći su izazov s kojim se čovječanstvo danas suočava. Bosna i Hercegovina, kao zemlja u kojoj su negativni efekti klimatskih promjena već jasno vidljivi, prepoznaje važnost rješavanja ovog izazova i nastoji učiniti ove inicijative uspješnima.

Zajedno s drugim zemljama širom svijeta, dodaje se, Bosna i Hercegovina povećava svoje utvrđene doprinose kako bi ograničila globalni porast temperature na 1,5 stupanj te time ispunila ciljeve iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, osigurala budućnost prelazom na ekonomiju niske emisije ugljika i postigla ciljeve održivog ekonomskog razvoja i društvene kohezije, prenosi Fena.

''Događaj će pružiti dinamičan uvid u to kako su ambiciozne, globalno preuzete obveze borbe protiv klimatskih promjena pretočene u djelo i pozitivne mogućnosti u svakodnevnom životu Bosne i Hercegovine. Na njemu će biti prikazane neke od najinteresantnijih aktivnosti, kao i projekti vezani za borbu protiv klimatskih promjena u zemlji, ali i promovirani domaći zagovarači, korisnici i lideri borbe protiv klimatskih promjena'', navode organizatori.

Događaj se organizuje u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close