Zalijevanje

Beč traži kumove za drveće

Mlado drveće se u razdoblju od tri godine ručno zalijeva najmanje jednom tjedno.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 08. 2021. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Beč je pokrenuo akciju zalijevanja drveća tijekom toplih ljetnih mjeseci. Građani okruga Floridsdorf i Donaustadt imaju mogućnost sudjelovati u akciji odnosno postati kumovi svom omiljenom stablu.

Beč već godinama posebnu pozornost poklanja njezi 500.000 stabala za koju je zaduženo gradsko poduzeće "Bečki gradski vrtovi" ("Wiener Stadtgärten"). Godišnje se zasadi 4.500 drveća. Rashlađujuće zelenilo u gusto naseljenim dijelovima grada veže CO2, a vraća čisti kisik.

Postojeći hidranti u 21. i 22 okrugu su prilagođeni za jednostavno sipanje vode u nepromočive kesice zapremine 9 litara koje su gradske vlasti pripremile za volontere. Prednost kesica, za razliku od kanti za zalijevanje, je u njihovoj praktičnoj iskoristivosti. Pogodne su naime i za kupovinu.

"Lijepo je vidjeti da se građani svakodnevno sa oduševljenjem angažiraju za svoj kvart i okruženje kako bi stvorili ugodnu mikroklimu", kaže bečka dogradonačelnica Kathrin Gaal pred početak ovog pilot projekta.

U gradu postoji više od 1.000 automatskih sustava za navodnjavanje. Mlado drveće se u razdoblju od tri godine ručno zalijeva najmanje jednom tjedno. U tu svrhu uposlenici poduzeća "Wiener Stadtgärten" od 2017. godine koriste džakove. Godišnje je 12.550 džakova u upotrebi, dok 150 radnika dnevno zalijeva drveće.

Poduzeće je u suradnji s međunarodnim i domaćim stručnjacima proteklih godina izradilo listu drveća otpornih na stresne faktore, poput prometa, potresa, zbijanja tla i isijavanja toplote sa staklenih površina i betona. Ustanovljeno je da postoji 30 dobro otpornih vrsta, a sve se nalaze u bazi podataka poduzeća, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close