Klimatske promijene

Bangladeš pogodio najduži toplotni val u posljednjih 76 godina

Prognoze ne pokazuju poboljšanje vremenskih prilika tijekom ostatka mjeseca
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 04. 2024. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bangladeš je u travnju pogodio najduži toplotni val u povijesti, a prognoze ne pokazuju poboljšanje za ostatak mjeseca, naveli su meteorolozi, javlja Anadolu.

Bazlur Rashid, meteorolog u meteorološkom odjelu Bangladeša, rekao je za Anadolu da je toplotni val zahvatio cijelu zemlju 27 dana zaredom.

"Prema podacima dostupnim od 1948. godine, u ovom mjesecu već su zabilježeni rekordni dani toplotnog vala u jednoj godini", dodao je on.

Ove godine, po prvi put, skoro 75 posto zemlje iskusilo je neprekidne toplotne valove.

Najbliži primjer takve ekstremne vrućine zabilježen je 2014. godine kada je u zemlji zabilježen 25-dnevni toplotni val, dodao je Rashid.

„Klimatske promjene su među glavnim uzrocima ekstremnog vremena“, rekao je Rashid, dodajući da je glavni grad Bangladeša Dhaka postao teško mjesto za život tokom ljeta, zbog sve manje zelenila i vode.

Najviša sezonska temperatura od 42,7 stupnjeva Celzijusa zabilježena je u Chuadangi u petak.

Ekstremni vremenski uvjeti poremetili su živote i egzistenciju ljudi, posebno za grupe s niskim primanjima, u južnoazijskoj zemlji sa 170 milijuna stanovnika.

U drugom tjednu travnja, zemlja je bila primorana da zatvori škole i obrazovne institucije na tjedan dana zbog vala vrućine.

 
Kopirati
Drag cursor here to close