"Nećemo odustati

Apel Vladi HNŽ-a: Ne budite kamen spoticanja

"Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo odustati dok se konačno ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", priopćeno je.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 03. 2023. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana rijeka, neformalna grupa građana "Stop izgradnji mHE na Buni" ponovila je da je raskid koncesijskog ugovora za mHE na Bunskim kanalima još uvijek na čekanju te da ovaj spomenik prirode još uvijek nije trajno zaštićen.

"Simbolično na Međunarodni dan rijeka želimo apelirati na resorno ministarstvo i Vladu HNŽ da konačno raskinu koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima. Vjerujemo da će koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima biti uskoro raskinut te da ćemo iduće godine na ovaj dan slaviti pobjedu. U skladu sa tim, nadamo se kako nećemo dugo čekati da Vlada HNŽ, odnosno resorno ministarstvo, u skupštinsku proceduru upute informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te da ista neće postati kamen spoticanja već će ishoditi raskidom koncesijskog ugovora", navode predstavnici neformalne grupe građana 'Stop izgradnji mHE na Buni'".

Podsjećamo, iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara izbrisane su 2 mHE na Bunskim kanalima te je na taj način usklađen Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim planom više razine tj. županije.

S obzirom na to da su se stvorili zakonski uvjeti za raskid koncesijskog ugovora, neformalna grupa građana "Stop izgradnji mHE na Buni" se obratila svim zastupnicima u Skupštini HNŽ te je u Skupštini HNŽ pokrenuta inicijativa za raskid koncesijskog ugovora.

Na sjednici Skupštine HNŽ, održanoj 27. veljače je zaključeno da će biti sačinjena nova informacija za 2022. godinu koja će obuhvatiti nove činjenice u slučaju mHE na Bunskim kanalima i koja će uskoro biti na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja.

Video: SREDINOM #15 | LEJLA KUSTURICA - 24H DNEVNO U BORBI ZA RIJEKE

Ovo je, prema riječima sudionika rasprave, samo početni korak ka konačnom raskidu koncesionog ugovora za mHE na Bunskim kanalima jer će se rasprava o raskidu koncesijskog ugovora nastaviti nakon što Vlada HNŽ usvoji novu informaciju i predstavi je Skupštini.

"Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo odustati dok se konačno ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", priopćeno je iz neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni".

Kopirati
Drag cursor here to close