Voda

Alge u Jablaničkom jezeru: Agenciji ništa sporno, aktivisti upozoravaju na zagađenje

Pojačan rast algi je i posljedica rasta temperature vode i vodostaja uz umanjeni protok vode kroz jezero
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 05. 2022. u 11:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvjetanje algi na Jablaničkom jezeru ''posvađalo'' je aktiviste i agenciju nadležnu za ''monitoring kvalitete voda, monitoring ekološkog stanja površinskih voda, te monitoring podzemnih voda, pripremu izvještaja o stanju voda i predlaganje potrebnih mjera''.

Naime, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar objavila je kako ''je u posljednje vrijeme zaprimila više upita vezanih za pojave mrlja i zamućenja na Jablaničkom jezeru'', ali da je to normalna pojava.

''Utvrđeno je da su na više lokacija, u plićim dijelovima uz ušća pritoka jezera, prisutne promjene boje vode, koje izgledom i osobinama ukazuju na pojavu cvjetanja algi te da nema naznaka onečišćenja izvanrednim ispuštanjem, što je i potvrđeno do sada zaprimljenim rezultatima ispitivanja. Cvjetanje algi je česta pojava na jezerima i akumulacijama kada se uslijed podizanja sedimenta i porasta temperatura stvaraju pogodni uvjeti za rast i razmnožavanje ovih organizama'', navela je Agencija.

No, Udruženje za zaštitu okoline "Zeleni Neretva" iz Konjica upozorava kako Agencija ne navodi da ''pojava cvjetanja algi ima svoj konkretan uzrok koji se ogleda u povišenoj koncentraciji nitrata koji su rezultat fekalnih i industrijskih zagađenja''.

''Naime, nitrati predstavljaju hranu za biljke te prilikom njihove pretjerane koncentracije u vodotoku dolaze do pojave cvjetanja algi. Cvjetanje algi ima i svoje negativne posljedice koje se ogledaju u tome da se prilikom ove pojave vrši pretjerana potrošnja kisika u vodi čime se ugrožavaju svi drugi biljni i životinjski organizmi koji egzistiraju na tom području'', navelo je konjičko udruženje.

I ranijih godina pisalo se o ovoj pojavi a tada se navodilo kako  do razvoja algi dolazi uslijed prekomjernog zagađenja organskim materijama, a pojačan rast je i posljedica rasta temperature vode i vodostaja uz umanjeni protok vode kroz jezero.

Cvjetanje vode predstavlja jedan vid procesa koji se naziva eutrofizacija, a koji se smatra za prirodni odgovor ekosistema na prisustvo povećanja prirodnih ili vještačkih supstanci u vodi, kao što su fosfati ili nitrati, otpad i đubrivo sa poljoprivrednih površina i drugo. Eutrofizacija, navode stručnjaci, može nastati prirodno ili ljudskim djelovanjem.

Eutrofizacija je prirodni odgovor ekosistema na prisustvo povećanja prirodnih ili vještačkih supstanci u vodi.

Kopirati
Drag cursor here to close