Bogodol

Aktivnosti uređivanja "Staze kroz dragu"

"Staza kroz Dragu" nalazi se u Bogodolu, nedaleko od planinarske kuće "Miljenko Bošnjak", ispod zaseoka Prskale.
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 06. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti Stanice planinarskih vodiča Mostar i HPD "Prenj 1933" Mostar su konačno protekli vikend odradili akciju izvlačenja odbačenih automobilskih guma iz kanjona te krupnog otpada uz samu stazu. Akcija je nekoliko puta odgađana radi vremenskih neprilika.

"Staza kroz Dragu" nalazi se u Bogodolu, nedaleko od planinarske kuće "Miljenko Bošnjak", ispod zaseoka Prskale. Jednim se dijelom preklapa s nekadašnjim putom između Bogodola i Vrela Borak (Široki Brijeg). Prolazi kroz Dragu između Vošca, s jedne strane, te Male i Velike Bandurice sa druge strane, sve do spajanja s Resnicom i Crnačkim osojem. Zamišljena je kao kružna staza, tako da drugi dio staze prolazi kroz sami kanjon Brine – koja kada budu veliki snjegovi i kada su velike kiše, sa Čabulje vodu odvodi prema rijeci Lištici.

Foto: PR / Akcija čišćenja

Kanjon je vrlo atraktivan, ima nekoliko prirodnih tunela, kaskada i vertikala (glatke stijene od nekoliko metara) koje su se morale osigurati sajlama, gazištima i rukohvatima kako bi bile prohodne široj populaciji rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. Procjenjujemo da ova staza ima veliku vrijednost u pogledu raznolikosti biljaka, životinja te morfologije stijena, kao i geomorfologije. Također ima i povijesnu vrijednost, jer je u prapovijesti bila poveznica između Ilirskih naseobina.

S gospodarskog aspekta vrijednost staze je u tome što je to u bližoj povijesti bio put kojim su se žitarice nosile u mlinice, kao i vodilo blago na ispašu u planinske dijelove. Stanica planinarskih vodiča Mostar, zajedno s prijateljima, vodi projekt kako bi se sve te vrijednosti otrgle od zaborava, uredile i ponovno postale dostupne široj populaciji kojoj je važan aktivan i zdrav životni stil.

Foto: PR / Akcija čišćenja

Nakon izvlačenja otpada od strane naših aktivista, ovu akciju je podržao Grad Mostar – Služba za komunalne poslove i okoliš s Javnim poduzećem. "Parkovi Mostar" koji su blagovremeno reagirali i spomenuti otpad odvezli na propisanu deponiju, kako neodgovorni pojedinci ne bi to ponovno pogurali i bacili natrag u kanjon. Na tome srdačno zahvaljujemo.

Projekt "Staza kroz Dragu" financijski je pomogao Planinarski savez Herceg-Bosne, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije kojima također iskreno zahvaljujemo.

Foto: PR / Akcija čišćenja

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za čist okoliš, boravak u prirodi i zdravi način života da nam se priključe u sljedećim akcijama, koje će biti najavljene putem naših stranica.

Kopirati
Drag cursor here to close