Gastrodia agnicellus

Najružnija orhideja na svijetu među novim vrstama biljki

Među drugim otkrićima ove godine je šest novih vrsta gljiva koprenki u Ujedinjenom Kraljevstvu i neobični grm pronađen u južnoj Namibiji 2010.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 12. 2020. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Orhideje se obično ne nazivaju ružnima, ali baš tako su Kraljevski botanički vrtovi u Kewu u Londonu opisali novu vrstu živahnog i nježnog cvijeta otkrivenog u šumama Madagaskara, piše Hina.

Gastrodia agnicellus, jedna od 156 biljaka i gljivičnih vrsta koje su imenovali znanstvenici Kewskih vrtova i njihovi partneri diljem svijeta u 2020., okrunjena je kao "najružnija orhideja na svijetu".

"Cvjetovi ove orhideje od 11 milimetara su mali, smeđi i prilično ružni", navodi se u opisu top 10 otkrića ove godine koju je sastavio Kew.

Iako se smatraju ugroženom vrstom, te biljke su relativno zaštićene jer se nalaze u nacionalnom parku.

Među drugim otkrićima ove godine je šest novih vrsta gljiva koprenki u Ujedinjenom Kraljevstvu i neobični grm pronađen u južnoj Namibiji 2010.

Botaničar Wessel Swanepoel nije mogao smjestiti grm ni u jedan poznati rod, kao ni itko drugi, pa je Swanepoel pozvao molekularnog stručnjaka Felixa Foresta i njegov tim iz Kewa da ga genetički analiziraju.

Analiza je pokazala da to nije bila samo nova vrsta, već i novi rod i porodica, nazvana Tiganophyton karasense.

Iako se godišnje imenuje oko 2000 novih biljaka, objavi se tek jedna nova porodica.

Grm ima bizarne ljuskaste listove i raste u ekstremno toplim prirodnim solanama pa otuda naziv Tiganophyton, izvedeno od latinske riječi "tigani" (tava) i "phyton", dio biljke.

Voditelj istraživanja u Kewu Martin Cheek pozdravio je najnovija otkrića u prirodi.

"Neki bi mogli donijeti vitalni prihod zajednicama, a drugi možda imaju potencijal razvijanja u buduću hranu ili lijek", rekao je.

"Mračna stvarnost se ne smije podcijeniti. S dvije od pet biljaka kojima prijeti izumiranje, vodimo utrku s vremenom za pronalazak, identificiranje, imenovanje i očuvanje biljaka prije nego što nestanu", upozorio je Cheek.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close