Akcija za Bunske kanale

Diže se "Buna za Bunu!"

Aktivisti organizacije "Majski cvijet" zajedno sa lokalnom zajednicom godinama vode pravnu borbu protiv gradnje minihidroelektrana Buna 1 i Buna 2 čija bi izgradnja značila uništenje ovog bisera prirode.
Gospodarstvo / Ekologija | 01. 06. 2021. u 07:30 Bljesak.info
BUNA ZA BUNU

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokalna vlast je kratkovidom odlukom dozvolila da se u zaštićenom prirodnom području i fenomenu prirode Bunskih kanala izgrade dvije mini hidroelektrane i betonskim zidovima ogradi sve ono što je priroda stvarala milijunima godina.

Organizirane strukture vlasti s epski opjevanom korupcijom za jedan mandat mogu uništiti sve ono sto je priroda pravila godinama. Izgradnjom MHE na rijeci Buni trajno se briše turistička ponuda rijeke Bune s liste turističkih destinacija.

"Cijeli apsurd gradnje MHE u Bosni i Hercegovini stane u slučaj Bunskih kanala. Zamislite, nekome je palo na pamet da gradi male hidrocentrale ovdje, na ovom čudu prirode! Zamislite koliki je turistički potencijal ovog lokaliteta. Nešto od čega cijela zajednica, pa i cijela država može da ima koristi. Ne, u našoj državi je napravljen plan da se ovo da na korištenje jednom ili dva čovjeka, da se naša rijeka strpa u cijev i da profit ubire samo nekolicina ljudi" riječi su Lejle Kusturica aktivistice i direktorice Fondacije "Atelje za društvene promjene".

Izgradnja objekata MHE Buna i to MHE "Buna I" i MHE "Buna II" planirane su na lijevoj i desnoj obali rijeke Neretve nizvodno od mosta preko Neretve koji spaja lokalnu cestu na desnoj obali s magistralnim putem Čapljina–Mostar u Hercegovačkoneretvanskom kantonu. Projektu investitora firme "Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o." nadležne institucije BiH izdale su već okolišnu dozvolu, koju sudskim putem pokušavaju osporiti aktivisti iz udruženja Majski cvijet.

Predsjednik "Majskog cvijeta" Oliver Arapović ukazao je na sudsku odluku da se na Bunskim kanalima ne smije graditi. Odluka je trenutno u proceduri u Ministarstvu okoliša FBiH, čekajući da se i Ministarstvo odredi po ovom pitanju.

"Tražimo da se radi prema zakonu. Dostavili smo sve, komentare, prijedloge... Ovdje je zabranjeno graditi, a važno je istaknuti i kako se lokalna zajednica protivi izgradnji objekata. Od Grada Mostara tražimo da iz Prostornog plana izbrišu mini hidrocentrale na Bunskim kanalima, čime bi se ovaj problem trajno riješio".

Dragana Skenderija aktivistkinja Centra za životnu sredinu iz Banja Luke naglašava: "Ja ne razumijem ljude koji mogu nešto ovako lijepo da unište i da gledaju samo profit a ne da vide ovu ljepotu i da vide drugu vrstu profita, treba da sagledaju turistički princip koji će nam omogućiti da privučemo mnogo stranih i domaćih turista koji mogu uživati u ljepotama i čuvati ih. Ovo je nešto što mi sada moramo zaštiti, jer je ostalo od prošlih generacija koje su sačuvale za nas. Sada mi treba da ustanemo protiv uništavanja, protiv svih investitora i ostalih koji su umiješani i da kažemo glasno NE. Da kažemo da ne damo naše rijeke, ne damo našu prirodu jer je moramo ostaviti za buduća pokoljenja, jer ako ih mi sada ne sačuvamo oni neće moći da uživaju u ovome u čemu mi sada uživamo.

Aktivisti organizacije "Majski cvijet" zajedno sa lokalnom zajednicom godinama vode pravnu borbu protiv gradnje minihidroelektrana Buna 1 i Buna 2 čija bi izgradnja značila uništenje ovog bisera prirode.

Kopirati
Drag cursor here to close